Image Alt

Câștigătorii concursului național de proză scurtă ”Radu Rosetti”, ediția a XXII-a

Câștigătorii concursului național de proză scurtă ”Radu Rosetti”, ediția a XXII-a

S-a încheiat cea de a XXII-a ediție a concursului național de proză scurtă ”Radu Rosetti”, organizat împreună cu Primăria municipiului Onești, și a venit momentul să facem cunoscuți câștigătorii. Ne bucurăm că am reușit să organizăm și în acest an concursul nostru cu tradiție, care poartă numele patronului spiritual al bibliotecii. A fost o ediție cu manuscrise foarte bune, care au dovedit talentul concurenților și pasiunea lor pentru acest gen literar, proza scurtă.

Concursul național de proză scurtă ”Radu Rosetti” se adresează tinerilor care nu au debutat editorial în proză și este organizat pe trei grupe de vârstă: 10-15 ani, 16-20 ani, 21-35 de ani. La această ediție am primit manuscrise de la concurenți din București, din județele Cluj, Argeș, Prahova, Mehedinți și din Onești.

Am descoperit și de această dată tineri creativi, care ne-au purtat spre povești frumoase și ne-au întărit speranța că lucrurile se vor schimba în bine pentru proza scurtă românească.

Iată lista câștigătorilor:

proza

 

 

Pentru că anul acesta, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu am reușit să organizăm festivitatea de premiere, membrii juriului, scriitori, profesori și critici literari, ne-au transmis gândurile lor despre ediția din acest an.

Scriitorul Vasile Spiridon, președintele juriului,  a apreciat număr mare de manuscrise bune de la această ediție. Semn că tot avem tot mai mulți tineri talentați.

Îmi aduc aminte de nemulțumirile pe care le manifestau membrii juriului, la edițiile anterioare, față de ceea ce citeau în manuscrisele trimise pe adresa Concursului național de proză scurtă Radu Rosetti. Dacă nu ne-ar fi părăsit și ar mai fi putut să ne fie președinte, Gheorghe Izbășescu ar fi fost anul acesta mult mai mulțumit de lucrările concurenților. Cred că un mare merit îl au profesorii coordonatori și le transmit felicitările noastre”, ne-a transmis președintele juriului Vasile Spiridon.

”La această ediție a Concursului de proză scurtă Radu Rosetti se remarcă  numărul mare de participanți la categoria de vârstă 10-15 ani. Ca tematică, interesul creatorilor se concentrează asupra problemei sociale a abandonului familial, asupra încercării de educare prin povești.  În general, concurenții au dovedit o bună abordare a genului și, deseori, performanțe artistice. Concluzionând, apreciem inițiativa Bibliotecii, ca instituție organizatoare, în promovarea prozei scurte”, a fost gândul transmis de către scriitorul Valentin Rădulescu.

Criticul, eseistul și prozatorul Petre Isachi s-a aflat spre mândria și bucuria noastră printre membrii juriului, care le-a transmis tuturor participanților felicitările și încurajările sale.”Rămâne revelatoare pentru spiritul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, Onești,, perseverența sisifică de a perpetua aceste întâlniri cu estetica/ poetica și poietica „noului val”. Felicitări tuturor concurenților care au înțeles că predecesorii și contemporanii trebuiesc „ajunși” și apoi „depășiți”…!”

”Spre deosebire de alte manifestări culturale din țară care au dispărut (și nu-s puține!), acest concurs se încăpățânează să reziste, ceea ce mi se pare cu adevărat remarcabil, mai ales în condițiile actuale, când, din cauza pandemiei Sars-Cov-2 și a școlii on-line, sunt mai puține lucrări. Interesant este însă altceva. Dacă în alți ani erau și lucrări de slabă calitate, scrise, probabil, la îndemnul profesorilor din școală, anul acesta lucrările participanților mi-au lăsat impresia că autorii (indiferent de categoria de vârstă) scriu dintr-o nevoie lăuntrică. Că scrisul chiar înseamnă ceva pentru ei. Iar asta nu face decât să-mi dea încredere că acest concurs poate crește. Că își are rostul nu doar ca formă de promovare a identității culturale a Oneștiului, ci și ca stimulent pentru creativitatea și inventivitatea unor tineri plini de imaginație”, ne-a transmis Adrian Jicu, lector, univ.dr. la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău.

Ion Tudor Iovian ne-a transmis gândul său, cum altfel, decât printr-un poem:

”dar eu scriu

            ca să generez existenţă

              pentru mine

              pentru tine

              pentru celălalt.

Dacă simţi toate astea sau te gândeşti la ele, dacă ţi se întâmplă toate astea  sau altele asemănătoare, atunci şi numai atunci hotărăşte-te dacă e bine să te apuci de scris sau să-i  laşi pe alţii s-o facă”, a fost gândul transmis de  poetului și criticului literar Ion Tudor Iovian.

Le mulțumim membrilor juriului pentru că au fost alături de noi și la această ediție și pentru toate gândurile frumoase, pe care le vom publica în întregime, în următoarele zile, pe site-ul nostru.

Mulțumim tuturor participanților! Felicitări și multă inspirație pentru viitoarele voastre povești!

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente