Image Alt

Știți când a fost amplasat bustul din bronz al scriitorului George Călinescu, în parcul, cu același nume, din Onești?

Știți când a fost amplasat bustul din bronz al scriitorului George Călinescu, în parcul, cu același nume, din Onești?

În goana activităților zilnice, trecem de multe ori, fără să realizăm, pe lângă oameni și întâmplări. Din piesajul cotidian al vieții noastre fac parte și monumentele, lucrări de artă tăcute, dar care întregesc patrimoniul cultural local. Pe majoritatea dintre ele le știm. Poate ne intersectăm zilnic cu ele, dar știm povestea lor? De pildă, creația din bronz a bustului lui George Călinescu.

Între cinematografele orașului nostru, fostul cinematograf Oituz și actualul cinematograf „Capitol”, o alee este vegheată de bustul lui George Călinescu. Creația din bronz îi aparține sculptorului Vasile Gorduz, un nume de seamă în sculptura românească.

Bustul lui George Călinescu, situat pe un postament înalt, a fost inaugurat în anul 1977, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a Zilelor Culturii Călinesciene. Acesta dăinuie de 44 de ani și o va face în continuare, străjuind cu prezența sa un alt ansamblu arhitectural intitulat „Trecut, prezent și viitor”.

Dacă doriți să aflați mai multe informații legate de monumentele de for public din Onești, biblioteca noastră vă poate oferi spre studiu lucrarea de cercetare a domnului inginer Gheorghe Bogza, „Artiști plastici români și lucrările lor pentru Onești”.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente