Image Alt

Paolo Cognetti – ”Drumul e mult mai prețios decât piscul”

Paolo Cognetti – ”Drumul e mult mai prețios decât piscul”

Paolo Cognetti este unul dintre cei mai apreciați scriitori italieni contemporani. A făcut studii universitare de matematică, dar le-a abandonat curând în favoarea celor de film. În cadrul unui interviu, vă lăsăm link-ul la finalul articolului, Paolo Cognetti a povestit că au fost de-a lungul vieții sale mai multe filme care l-au influențat. Unul dintre ele, vizionat pe când avea în jur de 12 – 13 ani, în schimb, a fost cel care l-a făcut să se imagineze scriitor. Cum ar fi? Era pentru prima dată când vedea un drum.

Romanul ”Fără să ajungi vreodată în vârf” te atrage după titlu. Creativ și care ușor te pune pe gânduri… pe câte drumuri nu am mers noi fără vreodată să ajungem în vârf… Dar așa cum spunea și Cognetti, ”drumul e mult mai prețios decât piscul”.

”Paolo pornește la drum cu scopul de a se apropia de Tibetul real, de-acum înglobat de China și anulat oficial, dar și din motive personale, vrînd să-și ia astfel rămas-bun de la regatul pierdut al tinereții odată cu împlinirea vîrstei de patruzeci de ani”.

Puteți citi acest roman ca pe un jurnal de călătorie în Himalaya, dar și ca pe o călătorie pentru redescoperirea sinelui.

Când împlinește patruzeci de ani, Paolo pornește într-o călătorie în Himalaya, în regiunea Dolpo, alături de doi prieteni de aceeași vârstă. În Dolpo, în aerul tăios al înălțimilor, cei trei prieteni, însoțiți de un grup de localnici, își redescoperă sufletul.

Paolo Cognetti iubește muntele. Acolo, în liniște și singurătate poate scrie. Orașul, cu toată agitația lui, îl fac să-și piardă din această abilitate de a fi scriitor.

În 2017 primește Premiul Strega pentru romanul ”Cei opt munți” un fenomen editorial vândut în 32 de țări.

”Un roman cu suflu puternic al unei cărți clasice, care apare în universul nostru literar ca un meteorit dintr-o epocă demult apusă, într-o vreme când întrebările majore se pun rar.”

Pietro este un băiețel de la oraș, solitar și cam morocănos. Mama muncește într-un centru de consultanță familială de la periferie și talentul ei este să le poarte de grijă celorlalți. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil și fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinții lui Pietro îi unește o pasiune comună: muntele. Muntele înseamnă cunoaștere, un adevărat mod de a respira.

Sunt două cărți, dar o singură destinație. Spre redescoperire.

Paolo Cognetti este un scriitor interesant. O să vă convingă și povestea lui din acest video:

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente