Image Alt

Duelul cărților: două cărți inspirate din povești adevărate

Duelul cărților: două cărți inspirate din povești adevărate

Povești de viață. Povești pe care le trăim, simțim și spunem mai departe. Uneori însă, aceste povești nu sunt cele mai fericite, iar un happy-end înseamnă o evadare: dintr-o lume în care nu te regăsești, dintr-un loc care seamănă cu iadul. Cărțile, pe care vi le prezentăm astăzi, la duel, sunt inspirate din povești adevărate. Sunt ”vocile” unor femei care vor să dea glas poveștilor lor de viață.

”Am fost sclava Daesh” 

vs.

”Îndrăgostită de un masai”

Biografia ”Am fost sclava Daesh” a fost scrisă de Jinan împreună cu jurnalistul Thierry Oberle. Jinan, născută într-o familie de yazidiți, într-o localitate de la granița dintre Irak și Siria, este răpită în cursul unui raid desfășurat de forțele Daesh, este vândută apoi într-o piață de sclave, sechestrată, torturată și obligată să se convertească la islam.

Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut norocul și a reușit să fugă.

”Dacă nu-mi spun eu povestea, cine-i va da glas? Dacă ascund adevărul, devin complice la crimele înfăptuite de Daesh. Această carte este modul meu de a lupta. Ea m-a făcut mai puternică”.

Este o poveste care poate îți va strânge sufletul. Din păcate, însă, este o poveste reală și nu doar a unei femei, ci a nenumărate femei care au avut aceeași soartă și au plătit uneori cu viața.

Ultimul capitol al cărții: ”Marea evadare”. Asta înseamnă un final fericit pentru cărți inspirate din povești adevărate de viață, dureroase.

”Îndrăgostită de un masai” este povestea lui Corinne Hofmann, care la 27 de ani pleacă din Elveția într-o călătorie în Kenya. Pleacă, de fapt, în călătoria care avea să îi schimbe viața.

Fără să își poată explica se îndrăgostește de un masai, pentru care renunță la tot și se mută în mijlocul sălbăticiei, în patria tribului Samburu, lângă marea ei dragoste. Doar că diferențele de limbă, de cultură, diferențele sociale, transformă în timp raiul în iad.

Bolile care îi amenință viața, foametea, comportamentul masaiului Lketinga dominat de gelozie exagerată și conflictele culturale, care nu mai puteau fi mascate, transformă totul într-un calvar pentru Corrine. Ea  părăsește Kenya împreună cu fiica lor, Napirai.

Și de data aceasta finalul înseamnă evadarea dintr-o lumea mult prea diferită. Oricât de puternică ar fi dragostea, nu poate șterge atâtea diferențe. Poate că ea mută munții, dar nu în cărțile înspirate din povești adevărate.

E o altfel de literatură, pe care vă invităm să o descoperiți. Sunt povești de viață, pur și simplu. Din viața aceea în care nu întotdeauna prințul rămâne cu prințesa, ori toate visele se îndeplinesc.

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente