Image Alt

„colectiv”, cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de FilmFilmul

„colectiv”, cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de FilmFilmul

„colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film. Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul
Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. „colectiv” a mai fost nominalizat la Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale.

Pelicula urmăreşte întâmplările desfăşurate cu 5 ani în urmă, când a avut loc incendiul de la Clubul Colectiv, dar şi în lunile de după. Pe 30 octombrie 2015 în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity au fost aprinse artificii în clubul Colectiv, rezultând o aprindere a tavanului din club. Au urmat un incendiu şi o busculadă rezultatul fiind 65 de victime şi peste 180 de răniţi. Acesta a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident de după anul 1989.

Întreaga perioadă de un an ce a urmat după tragedie face subiectul acestui film. Apar imagini dure, cu filmări din seara incendiului, imagini tulburătoare din spitale şi interviuri cu supravieţuitorii. Apare şi investigaţia Gazetei Sporturilor, cazul Hexi Pharma, dar şi întâmplări legate de Ministerul Sănătăţii şi indecizia autorităţilor în a transporta pacienţii în străinătate. Au fost realizate 12 arestări în acel dosar.

„colectiv” a fost desemnat de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, fiind prima dată când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente