Image Alt

Duelul cărților: ”Ciuma ” de Albert Camus vs. ”Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez

Duelul cărților: ”Ciuma ” de Albert Camus vs. ”Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez

Provocăm la duel două cărți care s-au aflat în topul vânzărilor, în perioada în care am stat izolați în case, pe fondul pandemiei.

”Ciuma ” de Albert Camus
vs.
”Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez


Dacă până la momentul declarării pandemiei, din aceste cărți se vindeau unul – două exemplare pe lună, ei bine, romanul ”Ciuma”, de exemplu, s-a vândut în peste 700 de exemplare în numai o lună. Iar acest fenomen nu a avut loc doar în România. Italienii, de asemenea, au avut o dorință foarte mare de a citit romanul lui Camus, care iată, la 73 de ani de la lansare, revine în atenția cititorilor.

Cartea lui Camus descrie contagiunea morală, mizeria, oportunismul, ușurința și nepăsarea răului care se instalează pe neobservate. Epidemia accentuează tarele oamenilor, dar în același timp, slăbiciunile lor sunt cele care permit bolii să se instaleze și să avanseze.

Povestea scrisă de Camus este în aceeași măsură despre epidemie, despre materialism, despre ticăloșie, despre lașitate.

Romanul se termină cu o premoniție: bucuria este mereu amenințată, bacilul ciumei nu moare și nu dispare vreodată și poate reveni oricând spre nenorocirea oamenilor.

”Dragostea în vremea holerei” nu este un roman care nu aduce neapărat în plin plan epidemia de holeră. Este vorba despre povestea de iubire dintre Florentino și Femina.

”Nici nu se putea altfel: mirosul de migdale amare îi amintea de fiecare dată de soarta iubirilor neîmplinite”, așa începe romanul, considerat de cei mai mulți cea mai frumoasă poveste de dragoste.

Relația dintre Florentino și Fermina este un simbol al posibilităților de a supraviețui oricăror încercări. Marquez construiește o poveste despre cum ar fi dragostea ideală, capabilă să reziste indiferent de problemele întâmpinate și chiar indiferent de alte relații.

Povestea celor doi nu se extinde doar pe perioada holerei, ci pe mai bine de 50 de ani.

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente