Image Alt

Știați că Mihai Eminescu este singurul poet din Europa în memoria căruia s-a ridicat o biserică?

Știați că Mihai Eminescu este singurul poet din Europa în memoria căruia s-a ridicat o biserică?

Orice mare poet național este cinstit de poporul său. De pildă, în cazul lui Mihai Eminescu, istoricul și criticul literar Nicolae Iorga, pentru a marca trecerea prematură în neființă a poetului, a ridicat o biserică, „unicat în Europa și în lumea ortodoxiei”.

Biserica se află în satul Ipotești, la doar câțiva pași de casa în care a copilărit poetul. „Piatra de temelie a fost pusă la 28 iunie 1929, cu sprijinul lui Nicolae Iorga. Au fost alese arhitectura şi forma tipică a bisericilor din timpul lui Ştefan cel Mare, fiindcă îi erau atât de dragi poetului şi reprezentau spiritualitatea celor de aici, din Moldova.

Biserica a fost constuită din donații și pentru a semăna cu o biserica din timpul Domnitorului Ștefan cel Mare sătenii din Ipoteşti şi-au pus la dispoziţie carele cu boi şi au plecat voluntar să aducă pietre de râu tocmai din judeţul Suceava, de la Burdujeni.

După 10 ani de muncă asiduă, construcția bisericii este finalizată și primește hramul Sfinților Mihail și Gavril. Biserica este astăzi încadrată în categoria monumentelor istorice de categorie B. Pictura murală a bisericii cuprinde pe lângă sfinți și portretul lui Mihai Eminescu alături de cel al Regelui Carol al II-lea.

În acestă biserică se află inclusiv potirul din care se împărtăşea Eminescu şi din care astăzi se împărtăşesc şi oamenii satului. Iată alături de metodele clasice de comemorare a marilor personalități ale unui popor și una mai rar întâlnită.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente