Image Alt

Știi ce a însemnat anul 1968 pentru orașul Onești?

Știi ce a însemnat anul 1968 pentru orașul Onești?

Orașele își spun povestea și prin clădirile pe care le dețin. Acestea sunt ca niște paznici ai istoriei care, dacă au noroc, duc mai departe istoria locului.

Cu toții știm că două dintre clădirile impozante ale orașului nostru sunt Gara și Hotelul Trotuș.

Situate în locuri diametral opuse, dar care delimitează foarte bine o stradă principală a orașului nostru, Bulevardul Republicii, clădirile și-au consolidat fundațiile cam în aceeași perioadă.

Deși îmbătrânite de ani, ele încă stau în picioare și își îndeplinesc rolul pentru care au fost construite. Până altele mai frumoase le vor lua locul, ne bucurăm de existența lor și ducem mai departe povestea lor.

Odată cu ridicarea orașului Gheorghe Gheorghiu- Dej, s-a impus, treptat, și construcția de clădiri care să contureze și mai frumos zona urbană.  Așa că, în 1968, din desenul tehnic al arhitectului Cosma Iurov, se naște cădirea pentru transporturi, Gara din Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Cu toții ne amintim cum era odinioară Gara, când transportul feroviar era o cale extrem de uzitată.

„Cutia de sticlă”, căci așa era denumită Gara orașului nostru, continuă și azi să găzduiască scărțâituri de roți de tren și să adune, în interiorul ei, ecouri de glasuri grăbite spre diverse destinații.

La polul opus Gării se află o altă construcție, de această dată, destinată turismului, Hotelul „Trotuș”.  Documentele ne spun că tot anul 1968 este anul în care apare această clădire nouă în peisajul urban local. Cu o capacitate de 230 de locuri, dispuse pe 11 niveluri, hotelul „Trotuș” este și acum un punct de referință pentru orașul nostru mic.

Deși construite în urmă cu 54 de ani, cele două clădiri sunt încă mărturii ale unei epoci care scrie o pagină din istoria noastră locală și arhitecturală.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că”, rămâneţi sănătoşi şi curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente