Știați că Biserica Sf. Nicolae din Onești este monument istoric?
Despre orășelul nostru se pot spune multe pentru că istoria a fost generoasă cu el. De aceea, astăzi, ne vom opri la unul din monumentele sale istorice. Povestea lui începe undeva prin secolul al XIX-lea, pe când Oneștiul era doar o comună așezată pe moșia hatmanului Alecu Aslan.
Monumentul istoric pe care vrem să vi-l aducem în atenție este Biserica Sf. Nicolae din Onești. Biserica a fost construită între anii 1843-1849 din inițiativa boierului Alecu Aslan. („Aslăneștii, prin femei, se trag din Ceaurești, neam vechi care a dat Moldovei un domn. Iar numele de Aslan derivă de la turcescul Aislan, care înseamnă „leu”.)
Documentele spun că biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” a fost construită cu piatră de Grozești și Perchiu precum și din cărămidă. Biserica măsoară 28,30 m lungime, 8,60 m lățime, iar înălțimea este de 24 m până la cruce.
De-a lungul timpului s-au făcut o serie de reparații, însă lăcașul de cult păstrează și acum două relicve importante de artă românească: catapeteasma din lemn de tei, frumos sculptată de meșteri necunoscuți cu icoane realizate de pictorul Gheorghe Tăttărescu și un tablou al familiei Aslan realizat de pictorul Constantin Lecca, pe care ctitorul Alecu Aslan l-a donat bisericii după sfințire. Pictura catapetesmei a fost executată la Iași de Gh. Tăttărescu și „se pare că Alecu Aslan a cumpărat lucrarea care era destinată unei alte biserici „Sf. Nicolae”, dar pentru care catapeteasma se dovedise prea mare și astfel, Aslan a adus-o bisericii pe care tocmai o construia pe moșia sa.” Pictura este realizată în stil neoclasic prezentând asemănări cu cea a bisericii Mitropoliei din Iași.
Iată doar câteva informații despre biserica din centrul orașului nostru care nu este doar loc de rugăciune pentru credincioșii ortodocși ci și un monument istoric în care regăsim frumos îmbinate atât o fărâmă din pictura valoroasă a culturii noastre naționale, cât și episoade interesante din istoria locală ai cărei oameni au lăsat ceva valoros în urma lor.
Biserica Sfântul Nicolae este înregistrată ca monument sub numărul de cod 04B0119.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre Oneștiul veacului trecut, dar și monumentele sale istorice, biblioteca vă poate pune la dispoziție o gamă diversă de documente pe care să le împrumutați acasă sau să le consultați la sala de lectură.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.