Despre Salina Târgu Ocna în periodice vechi din colecția bibliotecii
Am plecat din nou într-o vânătoare de comori printre documentele bibliotecii noatre. În articolul de astăzi vă invităm pe drumul sării, pentru a descoperi o frântură din istoria extragerii ”aurului alb”, de aici, de lângă noi, de la Târgu Ocna.
La pagina 3 din ziarul ”Petrochimistul” din septembrie 1970 am găsit un articol semnat de Gh. Gorun despre Salina Târgu Ocna.
Articolul începe cu date istorice despre Salină: ”Documentele atestă că sarea se extrăgea aici la Tg. Ocna, încă de pe vremea romanilor. Călătorul italian Bandinus, pe la 1646 vorbește în însemnările sale despre satul Ocna, care pe atunci număra doar 300 de case. Grea și plină de primejdie era munca savgăilor, a tăietorilor de sare din ocnă. Cea mai cumplită pedeapsă era – se știe – condamnarea la ocnă.
După 1400, odată cu dezvoltarea orașului Bacău ca centru economic al acestor plaiuri, explotoarea sării cunoaște o amplă dezvoltare”.
Și de aici articolul vorbește despre utilajele folosite la acea vreme în extragerea sării, cantitatea de sare extrasă, deschiderea minei Trotuș și importanța economică și turistică a saline
”Astăzi situația s-a schimbat, au dispărut pentru totdeauna vechile unelte rudimentare cu care era extrasă sarea. Treaba minerului o execută mult mai eficient jetul de apă, care transformă strălucitoarele cristale în saramură. Prin saleductul construit nu de mult, sarea este trimisă la Uzina chimică din Borzești. Salina este înzestrată cu mașini moderne, haveze, buldozere etc, ceea ce face ca zilnic să se scoată aproape 600 de tone sare numai la vechea Salină. Industria chimică va beneficia de mai multă sare, mai ales că recent s-a deschis noua mină Trotuș, care are o capacitate de 350.000 tone sare pe an. Ca importanță și ca spectacol al muncii, acest obiectiv economic, are, totodată, și valoare pentru turistitul dornic să cunoască meleagurile noastre.”
Deși a trecut mult timp de la apariția acestui articol și astăzi Salina Târgu Ocna are valoare din punct de vedere economic și turistic.
Sursă foto copertă: Salina Târgu Ocna- pagină Facebook