Image Alt

Știți în ce an s-a născut orașul Onești?

Știți în ce an s-a născut orașul Onești?

Poate cifrele nu sunt întotdeauna punctul nostru forte, iar memorarea lor cu atât mai puţin, însă când vine vorba despre locul în care trăieşti merită să cunoşti şi să reţii anii care au stat la baza unor fapte semnificative din istoria locală.

Şi când spunem asta, ne referim şi la cifrele anului 1952, anul de naştere al oraşului nostru, oraşul Oneşti. Iată care este semnificaţia acestui an.

În 1952 soseşte pe meleagurile noastre locale o echipă de geografi şi urbanişti condusă de ing. Mihail Florescu. Intenţia acestora era de a stabili locul de amplasare a unui oraş dar şi a unui mare combinat industrial.

După descoperirea unor condiţii arhisuficiente: comuna Oneşti era aşezată cu o deschidere generoasă spre multe zone importante: Braşov, Târgu-Secuiesc, Pasul Oituz, Târgu-Ocna, Slănic, Comâneşti, Miercurea Ciuc, Adjud şi de asemenea ,,într-un relief format dintr-un şes clădit din pietrişuri de gresie, în pătură goasă acoperite cu luturi, constituit din două terase, una mai înaltă şi una mai joasă”, s-a decis prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1653 din 1952 construcţia Grupului Industrial Borzeşti dar şi a oraşului muncitoresc Oneşti.

Ca urmare a acestei decizii, încep să se construiască coloniile pentru muncitorii constructori şi apoi temeliile primelor blocuri.

Aşadar anul 1952 este anul naşterii oraşului Oneşti dar şi a Grupului Industrial Borzeşti ce avea să fie pentru destulă vreme motoraşul economiei locale dar şi naţionale.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că…” rămâneţi sănătoşi și curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente