Image Alt

Concursul Național de Proză Scurtă ”Radu Rosetti” – ”stimulent pentru creativitatea și inventivitatea unor tineri plini de imaginație”

Concursul Național de Proză Scurtă ”Radu Rosetti” – ”stimulent pentru creativitatea și inventivitatea unor tineri plini de imaginație”

Ne bucurăm că de la an la an concursul nostru de proză scurtă ”Radu Rosetti” dă șansa unor tineri talentați și iubitori ai cuvântului scris să se afirme.

Adrian Jicu, lector, univ.dr. la Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, membru al juriului a transmis gândurile sale despre concurs și importanța lui pentru tineri și pentru cultură, în general.

”M-am bucurat când directorul bibliotecii din Onești, domnul Ionuț Tenie, m-a sunat pentru a mă invita să fac parte, și anul acesta, din juriul Concursului Național de Proză Scurtă „Radu Rosetti”, ajuns, iată, la ediția a XXII-a.

E aproape un miracol că a supraviețuit vremurilor, iar asta se datorează nu doar regretatului inițiator Gheorghe Izbășescu, ci și inimosului colectiv al bibliotecii din Onești și, desigur, autorităților locale, care l-au finanțat cu generozitate.

Spre deosebire de alte manifestări culturale din țară care au dispărut (și nu-s puține!), acest concurs se încăpățânează să reziste, ceea ce mi se pare cu adevărat remarcabil, mai ales în condițiile actuale, când, din cauza pandemiei Sars-Cov și a școlii on-line, sunt mai puține lucrări.

Interesant este însă altceva. Dacă în alți ani erau și lucrări de slabă calitate, scrise, probabil, la îndemnul profesorilor din școală, anul acesta lucrările participanților mi-au lăsat impresia că autorii (indiferent de categoria de vârstă) scriu dintr-o nevoie lăuntrică.

Că scrisul chiar înseamnă ceva pentru ei. Iar asta nu face decât să-mi dea încredere că acest concurs poate crește. Că își are rostul nu doar ca formă de promovare a identității culturale a Oneștiului, ci și ca stimulent pentru creativitatea și inventivitatea unor tineri plini de imaginație.

Concursul Național de Proză Scurtă „Radu Rosetti” confirmă, într-un fel, ceea ce spunea Ion Mureșan într-un interviu mai vechi: „O societate bolnavă secretă poeți. Poeții sunt anticorpii societății. La câte boli are lumea de azi, sunt prea puțini poeți.” Parafrazându-l, aș spune că sunt și prea puțini prozatori. Din acest motiv, mă bucur să fi descoperit printre textele trimise câteva proze scurte interesante, dintre care una foarte matură și bine condusă.”

Sursă foto: Google

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente