
”Triunghiul eroic: Mărăști-Mărășești-Oituz” de Florian Tucă
Tot ce înseamnă luptă, dârzenie, curaj, înălțare deasupra suferințelor, uitare de sine, avânt, sacrificiu suprem în numele patriei, totul este cuprins în Triunghiul eroic: Mărăști-Mărășești–Oituz.
Prin publicarea acestui volum la Editura Junimea din Iași, într-un număr de 160 de pagini și bogată în fotografii de pe liniile frontului, autorul aduge un omagiu soldaților români care au participat la luptele din primul război mondial.
Zbuciumata noastră istorie este relatată de autor în jurul celor trei intersecții ale triunghiului istoric: câmpul de la Mărăști, unde ostașii români au luptat pentru cea mai dreaptă și sfântă cauză și unde vitejia românească a depășit orice limite, biruința românească de la Mărășești și jertfele grele de la Oituz.
Ocuparea Oneștiului a fost una din țintele inamicului care dacă ar fi reușit ar fi însemnat pentru noi un mare dezastru pe plan militar și economic. Sub aspect economic, ocuparea localității Onești ar fi asigurat vrăjmașului controlul asupra întregului bazin al Trotușului, cu bogățiile sale de cărbune și petrol, cu însemnate cantități de bunuri alimentare, elemente de o importanță vitală pentru aprovizionarea trupelor noastre care operau în bătălia Mărășeștiului. Toate aceste considerente au întărit hotărârea ostașilor români de a bara cu orice preț defileul Oituzului și de a arăta cotropitorilor că ”Pe aici nu se trece!”
În capitolul – Oituz. Iulie-august 1917, p.125-138, găsim harta bătăliei de la Oituz cu relatări din arhivele Ministerului Apărării Naționale, fondul Marelui Cartier General și importanța avută de gara Oneștiului în evacuarea răniților.
”Bătălia de la Oituz…e o izbândă a puterii de rezistență a soldatului român. În strânsă legătură cu bătălia de la Mărășești, ea a reușit să zădărnicească marele plan strategic al dușmanului, a salvat Moldova de catastrofa invaziei și ocupației inamice și a adus o nouă consacrare gloriei Oituzului.”(Constantin Kirițescu)