Image Alt

Proiect de schimburi social-culturale între tineri și vârstnici din Abruzzo, Italia și Onești, Romania

Proiect de schimburi social-culturale între tineri și vârstnici din Abruzzo, Italia și Onești, Romania

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Sâmbătă, 10 iulie, ne-am dat întâlnire, online, cu cei din Montesilvano, pe malul Mării Adriatice, pentru un schimb intergenerațional, având ca temă „Am făcut o călătorie… drumurile apei – Râul care trece prin orașul meu”.

În deschiderea evenimentului, Președintele Universității  Populare a  Vârstei a Treia, Giuseppe Tini, a prezentat participanților proiectul, cu tot ce s-a întâmplat din martie 2020 pană în prezent și punțile de legătură ce s-au încercat a fi create de cele două comunități de vârstnici – tineri din Montesilvano – Onești. Tematica evenimentului a fost istoria râurilor, prin traversarea tradițiilor, a folclorului și a economiei.

„Nu există lucrări, ci povești despre viață trăită. Este o cale narativă, deoarece narațiunea este instrumentul cel mai eficient pentru a scoate în evidență farmecul acestor experiențe pentru a deschide un făgaș în căutarea unui viitor mai bun. Schimbările climatice pun întrebări fiecăruia dintre noi: acum este momentul să acționăm”, a declarat Giusepe Tini, Președinte Università Popolare della Treza Età.

Acest eveniment a reunit 20 de lucrări fotografice într-o expoziție colectivă, în care sunt surprinse diverse locații sau situații,  râul ce le traversează localitatea. La Onești, Râul Trotuș, iar la Montesilvano, Râul Saline. Această inedită expoziție va poposi pe rând în fiecare locație parteneră.

În timpul evenimentului au fost prezentate celor din Pescara, informații legate de biblioteca noastră și comunitate, dar și diversitatea proiectelor în care suntem implicați. Pe rând au susținut un mic discurs: domnul Ionuț Tenie, Director al Direcției Cultură și Tineret, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, doamna Doina Brumă, șef serviciu Relații cu Publicul, Achiziție și Prelucrare Carte la bibliotecă, Olivera-Lida Gîșfan operator date, coordonator Proiect „Navigator 50+”  – Curs calculator pentru seniori în aceeași instituție.

Tot din Onești, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, doamna profesor Cristina Mocanu, a prezentat instituția pe care o reprezintă și implicarea elevilor în realizarea acestui eveniment cultural, intergenerațional.

Finalul evenimentului a fost „cireașa de pe tort” deoarece cu mare interes s-au urmărit cele două filmulețe. „Râul Trotuș de la izvoare la vărsare” a fost realizat de seniorii de la „Navigator 50+” ai bibliotecii,  împreună cu elevii colegiului oneștean și „Râul Saline”  – video pregătit de cei din Montesilvano.

Pe tot parcursul evenimentului au fost intercalate momente de recital poezie pe fundal muzical live, interpretat la clarinet si chitară clasică, dar și o piesă de teatru susținută de cei de la Universitatea Populară a Vârstei a Treia. Traducerea și Live-ul evenimentului au fost susținute de doamna Daniela Foșalău, Mediator Lingvistic Cultural Italia-România.

În luna septembrie a acestui an, am primit invitația de a participa la deschiderea anului universitar în Montesilvano, ocazie cu care, va avea loc și vernisajul expoziției comune de fotografie a celor implicați în proiect.

 

 

 

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top_large=”0″ data_padding_bottom_large=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_shortcode_id=”xrxavu4w0t”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”azr0wmp2dk”][cmsmasters_gallery shortcode_id=”it5ztb1ul3″ layout=”gallery” gallery_type=”grid” gallery_padding=”10″ image_size_gallery=”full” gallery_columns=”4″ gallery_links=”lightbox” animation_delay=”0″]19970|https://bibliotecaonesti.ro/wp-content/uploads/2021/07/WhatsApp-Image-2021-07-13-at-09.25.21-150×150.jpeg,19971|https://bibliotecaonesti.ro/wp-content/uploads/2021/07/WhatsApp-Image-2021-07-13-at-09.25.20-1-150×150.jpeg,19972|https://bibliotecaonesti.ro/wp-content/uploads/2021/07/WhatsApp-Image-2021-07-13-at-09.25.20-150×150.jpeg,19975|https://bibliotecaonesti.ro/wp-content/uploads/2021/07/WhatsApp-Image-2021-07-13-at-13.48.32-150×150.jpeg[/cmsmasters_gallery][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente