Vânătoarea de comori: Pliante vechi ale biblioteciii
Depozit ”Fond special”. Locul unde intrăm să descoperim comori. Pe un raft lângă perete am găsit pliantele vechi ale bibliotecii. Biblioteca Municipală de pe strada Progresului nr. 1.
Sunt ca un bilet de călătorie în timp. Unul dintre pliante ne duce în anul 1975. Aflăm din el programul bibliotecii de atunci, instrumentele de informare puse la dispoziție de bibliotecă și informații despre istoria instituției.
Biblioteca Municipiului Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost înființată din anul 1936 pe lângă Societatea culturală ”Cosânzeana”.
În 1950 este denumită Bibliotecă comunală, în 1958 Bibliotecă orășenească, iar în 1968 Bibliotecă municipală. La acea vreme biblioteca poseda peste 60.000 de volume.
Din anul 1977 am găsit un pliant cu recomandări bibliografice. Aflăm despre cărțile nou intrate în bibliotecă și descoperim recomandări de discuri, diafilme și diapozitive achiziționate recent și recomandări din bibliografia locală.
Aflăm din pliant că la acea vreme biblioteca dispunea de un fond de carte rară, aproape 2000 de volume apărute între anii 1890-1940.
În rafturile bibliotecii se afla presă străină cu reportaje, comentarii și fotografii despre activitatea gimnastelor Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu.
La acea vreme, în fiecare vineri, de la ora 17:00 în sala de lectură aveau loc proiecții de diafilme și diapozitive.
Din anul 1979 biblioteca are pliantul dedicat ”Anului internațional al Copilului”. În pliant este notat că biblioteca municipală a deschis prima sa filială pe strada Republicii, nr. 47.
La sediul bibliotecii din strada Progresului nr. 1 se organizau în fiecare miercuri de la orele 17:00 audiții muzicale.
Printre pliante am găsit un semn de carte omagial, realizat când biblioteca a împlinit o jumătate de veac. (1928-1978).
Pliantele spun povestea bibliotecii și vă invităm să le descoperiți în galeria de fotografii.