Image Alt

Oneştiul – pol şi al culturii – articol apărut în Deșteptarea

Oneştiul – pol şi al culturii – articol apărut în Deșteptarea

Aşa este, şi nu doar la nivelul judeţului Bacău, ci în plan naţional. Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” este între cele mai dotate instituţii de acest tip, alături de cele din Baia Mare şi Constanţa, „Zilele culturii călinesciene” (iniţiate de C. Th. Ciobanu) sunt de peste jumătate de veac o manifestare de răsunet în toată România, iar concursurile de ex-libris şi de proză scurtă antrenează de fiecare dată participanţi din oraşul Nadiei, dar şi din ţară.

Şcolile de muzică şi cenaclurile literare (în tradiţia nucleului condus de Gh. Izbăşescu), revistele „Jurnalul literar” şi „Zburătorul”, mai nou stagiunile muzicale ori de filme sau evenimente ale artiştilor plastici constituie tradiţia şi efervescenţa actuală a unui oraş relativ nou.

În acest context au avut loc vineri, 21 ianuarie, la Primăria Oneşti, consultarea publică şi întâlnirea grupurilor de lucru din domeniul sportului, culturii şi tineretului, în vederea elaborării strategiei integrate de dezvoltare urbană a municipiului. Florin Zăncescu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, prezent la această întâlnire, a lansat propunerea ca în proiectele ce stau să înceapă să fie incluse şi acţiuni de valorificare a patrimoniului imaterial, instituţia judeţeană oferind sprijinul necesar.

Zona Oneşti se află pe locul al doilea (după Bacău, locul naşterii lui Vasile Alecsandri, la 14 iunie 1818) în privinţa biografiei scriitorului (familia a avut proprietăţi în jurul actualului municipiu, iar fiica poetului, Maria Bogdan, este înmormântată în apropiere, la Borzeşti), aşa că preşedintele Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” Bacău, Ioan Dănilă, a propus ca Reuniunile Culturale „Alecsandriada” să aibă loc şi aici. Directorul Bibliotecii Municipale, Ionuţ Tenie, a acceptat bucuros provocarea, împreună cu consilierul local Alexandru Cristea, moderatorul întâlnirii.

Articol apărut în Deșteptarea:

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente