Image Alt

Colecția ”Autori oneșteni” (video)

Colecția ”Autori oneșteni” (video)

Pentru că deținem cu bucurie și mândrie în biblioteca noastră multe cărți semnate de autori oneșteni, în cadrul celei de a X-a ediții a Nocturnei Bibliotecii, am realizat un video de prezentare a acestei colecții.

Colecția de carte ”Autori oneșteni” arată multitudinea preocupărilor pe care le au concitadinii noștri.

Literatura este, firește, cel mai bine reprezentată, chiar din anii de dinaintea lui 1990. Trebuie spus că atunci, prin însuși faptul că erau selectate spre a vedea lumina tiparului, cărțile publicate primeau un gir de netăgăduit. Pe atunci, Oneștiul era cunoscut pentru câțiva dintre poeții săi consacrați, dar și pentru foarte mulți scriitori în devenire, care, chiar dacă nu au ajuns să debuteze în volum, căci că viața i-a așezat pe alte coordonate, au contribuit la antologii–reper pentru mișcarea literară oneșteană și pentru învățământul nonformal în domeniu. Acești poeți au publicat mai mult după anii ´90, dar ceea ce trebuie să spunem apăsat este că ei, alături de alte câteva personalități, au pus bazele spiritualității oneștene așa cum o știm azi, prin fiecare rând publicat, prin fiecare tânăr îndrumat, prin fiecare gând împărtășit cu ceilalți.

În ultimii 30 de ani, dincolo de o explozie a literaturii de toate genurile: de la poezie, teatru  și roman, până la memorialistică și reflecții, foarte bogată, cu autori provenind din toate sferele de activitate, se remarcă o diversificare a domeniilor acoperite de producția editorială a autorilor oneșteni.  Este de subliniat interesul acordat istoriei, tradiției și memoriei locale, pasiunea pentru scoaterea la lumină a unor momente cheie sau mai puțin cunoscute ale istoriei recente și, nu în ultimul rând, efortul de a le potența transdisciplinar, pentru ca aceste informații valoroase să ajungă mai ușor la publicul larg.

Sunt, în expoziția noastră, cărți ale unor scriitori cu rădăcini în Onești, care azi trăiesc în alte orașe, ori chiar în alte țări, sunt cărți ale unor autori care au ales să rămână în orașul natal, sunt cărți ale unor autori care au ales mai recent să trăiască aici.  Sunt cărți de ficțiune și cărți despre oameni și fapte pe care le putem localiza in timp și spațiu, pentru că s-au întâmplat chiar lângă noi, sunt cărți dureroase și sunt cărți luminoase, sunt cărți încărcate cu sentimente precum un măr toamna, și sunt cărți încărcate cu idei precum cerul cu stele într-o noapte geroasă. Dar toate, chiar toate, compun un tablou  subiectiv al unei comunități legate prin fire spirituale nevăzute, printr-o istorie comună, prin valori numai ale noastre.

Din această scurtă trecere în revistă nu putea lipsi munca bibliotecarilor, reflectată în cele două publicații retrospective, una – dedicată câștigătorilor primelor 15 ediții ale concursului de proză scurtă „Radu Rosetti”, iar cea de-a doua – primelor 2 decenii ale concursului de ex-libris, ambele competiții fiind organizate de biblioteca noastră.

Dacă veți privi cu atenție, s-ar putea ca, printre autorii volumelor expuse, să găsiți cunoștințe, prieteni, oameni modești și pasionați, despre care nici nu știați că au decis să scrie. Cei mai mulți o fac nu ca să le arate celorlalți de ce sunt în stare, ci ca să își satisfacă o nevoie interioară sau un crez, ori ca să facă publice roadele unor cercetări personale care nu ar putea fi împărtășite altfel. Dacă doriți să aflați mai multe despre ei, vă invităm la bibliotecă, să-i descoperiti voi înșivă!

Vă invităm să dați like și paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente