Știați că portretul pictat al mamei lui Radu Rosetti se află în Pinacoteca din München?
Când citești amintirile lui Radu Rosetti, nu ai cum să treci cu vederea paginile pe care acesta i le dedică mamei sale.
Dar cine era mama lui Radu Rosetti? Mama sa era domnița Aglae (1834-1903), fiica domnitorului Moldovei, Grigore Ghyka și a Anicăi, fiica lui Iordache Catargiu.
Radu Rosetti ne spune despre mama sa, copilă fiind, că „era cârnă, avea păr roș și fața acoperită cu pistrui”. Grigore Ghyka o îndrumă pe aceasta spre pensionatul Garet „dirijat de profesorul francez cu acest nume și de soția lui și în care învățau aproape toate fetele boierilor așezați în capitala Moldovei, pe lângă altele ale căror familii ședeau la țară” și mai apoi „spre pensionul din Ieși, dirijat de un domn Haddek”. Educația acesteia continuă la Viena la Institutul van Demergel unde „se încuraja gustul cetirii și în fiecare seară se consacrau câte două ceasuri la o lectură în vrouna din limbile ce se învățau în institut”. Foarte sârguincioasă și deosebit de ageră la minte, întoarsă în țară, mama lui Radu Rosetti este de nerecunoascut după cum ne mărturisește acesta: „ de talie mijlocie, dar admirabil proporționată, fiica lui Grigore Ghyka avea un cap cu trăsături clasice, cu ochi și păr negru, cu pieliță de strălucitoare albeață.”
Așadar, după descrierile lui Radu Rosetti, ne putem ușor imagina chipul mamei sale despre care vorbește cu atâta admirație. Acest chip, căci despre el voiam a vă vorbi, nu a trecut neobservat, când la Iași a sosit „un pictor aquarelist, bavarez, numit Rietschel, însărcinat de regele Ludovic I al Bavariei, acel admirator pasionat de femei frumoase, să adune chipuri de frumuseți femeești din toate țările.”
Radu Rosetti ne povestește că, fiind zărită de pictor, „a cerut numaidecât voie să-i facă portretul, ceea ce i s-a acordat fără greutate. Acest portret a fost reprodus în gravură sub indicația de: „Mädchen aus der Moldau” (Fată din Moldova) și reprezintă pe mama în haine de țărancă, torcând. Originalul se află la München, în „Album schöner Frauen” (Album de femei frumoase).”
Fotografia de epocă înrămează nu doar amintirea unei mame din secolul al XIX-lea, ci pe mama lui Radu Rosetti, un model de eleganță și tradiție românească.
Portretul se află la Sala de Lectură Adulți a bibliotecii noastre, alături de alte documente prețioase din „Colecția Radu Rosetti”.
Prin cele povestite am dorit să vă facem cunoscut portretul pe care biblioteca noastră îl deține, desigur, într-o fotocopie executată de Emanoil Bogdan, fiul avocatului oneștean Rene Bogdan.
Fotografia reprezintă atât un document valoros în colecția documentelor noastre speciale, cât și în istoria picturii naționale.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.