Image Alt

Știați că Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” deține două playere cititoare de cărți Daisy, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere?

Știați că Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” deține două playere cititoare de cărți Daisy, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere?

Așa cum bine știți, o bibliotecă nu deține doar cărți pe suport tradițional, adică hârtie. Este și cazul bibliotecii noastre care deține 200 de cărți Daisy. Ce sunt aceste cărți speciale și care este povestea lor vă spunem în cele ce urmează.

În anul 2010, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” a primit prin act de donație de la Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani două playere Daisy –  Victor Reader Clasic X. Această donație făcea parte din proiectul național „Acces nediscriminativ la educație și cultură pentru persoanele cu deficiențe de vedere finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European”. Această întâmplare nu era lipsită de importanță nici atunci, dar nici acum, de aceea dorim să v-o facem cunoscută.

Așadar, biblioteca noastră vine în sprijinul celor care au deficiențe de vedere prin posibilitatea împrumutului la domiciliu a playerului Daisy, dar și a cărților speciale în format Daisy, asigurând astfel cu ușurință actul lecturii pentru această categorie de utilizatori.

O carte Daisy este o înregistrare a textului acesteia, citit de un voluntar al Fundației „Cartea Călătoare”. Această înregistrare poate fi reprodusă cu ajutorul playerului Victor Reader. Folosind acest player, cititorul nevăzător poate naviga foarte ușor prin structura cărții: poate ajunge la o anumită pagină, la un anumit capitol, să reia o frază anterioară, sau să citească cu viteză variabilă.

În mare parte, colecția noastră de cărți audio în format Daisy cuprinde domeniul beletristicii cu titluri interesante pe care persoanele cu deficiențe de vedere le pot audia acasă, în spațiul lor de confort. Vă împărtășim doar câteva titluri: „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury, „Suferințele tânărului Werther” de Johann Wolfgang von Goethe, „Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, „Împăratul muștelor” de William Golding, „Invitație la vals” de  Mihail Drumeș sau „Enigma Otiliei” de George Călinescu.

Dacă aveți nevoie de echipamentul Victor Reader și cărțile Daisy, biblioteca noastră vi le poate împrumuta în mod gratuit pentru 30 de zile. Sperăm ca aceste informații să vă fie de folos și să le oferiți mai departe, ca împreună să venim în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, dar care iubesc la fel de mult ca și noi, cartea și lectura.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente