Image Alt

Este corect cuvântul cearceaf?

Este corect cuvântul cearceaf?

Cum spunem corect: cearceaf sau cearșaf? Se întâmplă uneori ca anumite cuvinte din limba română să intre în limbajul curent, deși nu este chiar forma corectă de dicționar.

Așa este cazul cuvântului cearceaf.

Este varianta „cearceaf” considerată corectă?

Să începem prin a verifica în dicționar. Cuvântul are o origine turcă și este definit ca fiind „o bucată de pânză folosită ca așternut pentru pat”.

CEARȘÁF, cearșafuri, s. n. 1. Obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma.

Varianta corectă este, așadar, CEARȘAF.

Însă așa cum am menționat și la început, anumite cuvinte au intrat în limbajul curent sub altă formă, decât cea de dicționar. Astfel, DOOM3 de data aceasta acceptă și varianta CEARCEAF.

Cu alte cuvinte, „cearceaf” a devenit variantă tolerată pentru că oamenii îl foloseau, iar în timp a ajuns să fie asimilat drept variantă care poate fi utilizată fără a încălca normele.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente