Tu știi ce este endometrioza?
Vă invităm la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești, joi, 24 noiembrie, de la ora 13.00 pentru lansare cărții ”ENDOMETRIOZA – Ghidul adeolescenților conștienți” și de la ora 15:30, la primul film documentat din România despre endometrioză – ENDODYSSEY.
75% din adolescentele ale căror dureri menstruale nu trec cu medicație specifică suferă de endometrioză, iar aproximativ 50% din cazurile de infertilitate feminină sunt cauzate de endometrioză. Așa arată statisticile la nivel mondial ale unei boli de care suferă 1 din 10 femei din lume: ENDOMETRIOZA!
Pentru că este o boală despre care s-a vorbit prea puțin. Pentru că nu alege și poate fi chiar sora ta, colega ta, mama ta, cele care suferă de endometrioză. Pentru că poate distruge familii și șansa de a concepe un copil. Pentru că încă așteptăm între 9-12 ani în România, diagnosticul corect. Pentru că ne e rușine să vorbim despre menstruație, durere și purtăm cu noi prejudecăți. Pentru că ni s-a spus că durerile la menstră sunt normale. Pentru că suferința care începe încă din adolescență, în multe cazuri, poate fi prevenită. Pentru că e firesc să vorbim și e timpul să o facem deschis.
Te invităm astfel la lansarea primului ghid despre endometrioză din România, dedicat adolescenților, un proiect inovativ targetat pe segmentul de vârstă 13-22 de ani care vizează educația preventivă a adolescenților în conștientizarea endometriozei.
Ghidul este dedicat atât adolescentelor cât și adolescenților. Tinerii sunt cei care le vor sta alături pe viitor femeilor care suferă de endometrioză, le vor fi sprijin, ajutor, susținere și vor merge pas cu pas, alături de acestea, în călătoria lor prin odiseea endometriozei.
Ghidul poate fi însă parcurs și de către părinți, aparținători, profesori, cadre medicale, de toți cei care au în grijă adolescenți și care, înțelegând mai multe despre endometrioză vor putea susține optim tinerele femei.
Ca parte din prevenția dedicată endometriozei, acest ghid structurează informații de specialitate despre endometrioză supervizate de către medici colaboratori, diagnostic, tratament, ciclu menstrual, managementul unui astfel de diagnostic, nutriție, emoții.
Proiect realizat prin bunăvoința Cercului Donatorilor din Italia, GRASP Milano – Global Romanian Society of Young Professionals cu sprijinul inegalabilei doamne Maia Morgenstern , dr. Florin Puflea și dnei Salma Iorgu.