Image Alt

Lansare de carte

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare de carte

noiembrie 15, 2023 @ 4:00 pm - 5:00 pm

Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”, instituție culturală de interes local din cadrul Direcției Cultură a Primăriei Onești, organizează miercuri 15 noiembrie 2023, ora 16.00, lansare cărții “Eutopia. Concepte, identități și istorii românești”, semnată de prof. dr. Liviu Neagoe. Cu această ocazie vor lua cuvântul prof. dr. Gabriela Gîrmacea și prof. Mihail Dumache. Evenimentul va avea loc la Filiala “Cosânzeana” a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, B-dul Republicii 43 (Parterul Școlii Gimnaziale “G. Călinescu”, Corp B).

 

“Eutopia. Concepte, identități și istorii românești” este o abordare lucidă și dezinhibată a identității naționale și construcțiilor identitare care o formează dintr-o perspectivă regională și central-europeană. Cartea conceptualizează, investighează, problematizează, folosește multiple surse pentru a oferi cititorului posibilitatea de a reflecta asupra unor teme de larg interes: identitate națională, balcanism, semiorientalism, europenism, românism, suflet național, stigmat etnic, antisemitism.

“Liviu Neagoe aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare la români. Autorul oferă o lectură atentă a unor autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, care au contribuit cu texte fundamentale la această dezbatere, mai ales în prima jumătate a secolului al XX-lea. În același timp, analiza propusă de el este conectată direct la literatura de specialitate despre națiune și naționalism, oferind un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru această discuție. Într-o Românie tot mai divizată social și polarizată ideologic, cartea aceasta ne ajută să înțelegem mai bine problema complexă a definirii unei identități naționale și a strategiilor de construcție a ei. O carte necesară și utilă, care oferă o nouă perspectivă asupra (ne)ajunsului de a te fi născut român la porțile Orientului, dar cu privirea spre Europa.” (Marius Turda, Oxford Brookes University)

Details

Date:
noiembrie 15, 2023
Time:
4:00 pm - 5:00 pm
Event Categories:
,

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente