Simpozion Unirea Basarabiei cu România – Un miracol înfăptuit!

Simpozion Unirea Basarabiei cu România – Un miracol înfăptuit!

Primăria municipiului Onești prin Direcția Cultură și Tineret, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” și Muzeul de Istorie au organizat simpozionulul cu tema: Unirea Basarabiei cu România – Un miracol înfăptuit! A fost un eveniment care a adus în atenție importanța zilei de 27 martie 1918 în istoria modernă a României.

În cadrul simpozionului au participat foarte mulți tineri, un lucru lăudat și de primarul municipiului Onești, Victor-Laurențiu Neghină, prezent la eveniment.

”Mă bucur să văd atât de mulți tineri prezenți alături de noi. Acest lucru înseamnă că au înțeles importanța acestui eveniment”, a declarat primarul municipiului Onești.

Prin intermendiul internetului, online, ne-a fost alături și primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru. Municipiul Onești și municipiul Edineț sunt localități înfrățite și primarul Constantin Cojocaru a transmis că ”Oneștiul rămâne un frate apropiat sufletului”.

La eveniment au luat parte și Protopopul de Onești, Pr. Ioan Bârgăoanu, profesorul Vilică Munteanu,  președintele Filialei Onești a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Constantin Rusanovschi și directorul Direcției Cultură și Tineret, Ionuț Tenie.

Invitații au vorbit despre contextul revoluţionar al unirii Basarabiei cu România, declararea autonomiei şi proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti, condiţiile Unirii, recunoaşterea internaţională.

La 27 martie 1918 a triumfat adevărul istoric pentru poporul nostru şi s-a realizat visul de veacuri de unire. În urmă cu 103 ani, Sfatul Țării de la Chișinău repara o mare nedreptate istorică. Deputații basarabeni votau Unirea cu Regatul României, după mulţi ani în care pământul românesc dintre Prut și Nistru se aflase sub ocupație rusească.

Martor al marelui eveniment, prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman, a declarat în numele poporului român şi al regelui Ferdinand I (1914-1927), că ia act de votul cvasiunanim al Sfatului Ţării şi proclamă Basarabia unită cu România: ”Basarabia este de acum unită pe veci cu România”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.