Image Alt

Cărți pentru iubitorii de pisici

Cărți pentru iubitorii de pisici

Pisicile sunt cele mai iubite și întâlnite animale de companie. Drăgălașe, pufoase, afectuoase, pisicile îți înmoaie sufletul. Ele sunt și sursă de inspirație pentru scriitori. De-a lungul timpului marii scriitori au fost fascinați de aceste feline cu aer misterios.

Pisicile au fost adevărate surse de inspirație pentru Jack Kerouac, Edgar Allan Poe, Julio Cortazar, Truman Capote. Hemingway avea 23 de pisici, Mark Twain le adora pur și simplu, la fel ca Bukowski care era fericit dacă avea cât mai multe pisici în preajmă.

Din literatura română, când spunem pasiune pentru pisici nu avem cum să nu ne gândim la Ion Creangă care avea la Bojdeuca lui din Țicău în jur de 30 de pisici, iar fiecare purta un nume asociat unei persoane reale din viața sa.

Pentru rubrica noastră ”Duelul cărților” vă propunem două romane în care personajele în jurul cărora se construiește acțiunea sunt pisici.

”Bărbabtul care voia să fie iubit și motanul care s-a îndrăgostit de el” este o carte scrisă de Thomas Leoncini, un adevărat fenomen literar ale cărui cărți strălucesc de la un capăt la celălalt. ”Romanul lui Thomas Leoncini este o invitație la fericire. Nu ar trebui să fie prea greu, e suficient să urcăm un munte, să ne scăldăm într-un pârâu sau, pur și simplu, să privim norii”, spune Liliana Nechita, traducătoarea romanului.

Thomas Leoncini s-a născut în 1985, în La Spezia. În 2018, Papa Francisc l-a numit membru laic al Sinodului mondial al tinerilor. Romanul pe care vi-l propunem a apărut la Editura Humanitas, în colecția ”Raftul Denisei” și a fost tradus în șapte limbi.

Atunci când o pisică îți iese în cale și nu se mai dezlipește de tine, de parcă te-ar fi ales dinadins, cu siguranță încearcă să-ți arate un alt drum, pe care, urmându-l, nu ai decât de câștigat. ”Bărbatul care voia să fie iubit, și motanul care s-a îndrăgostit de el” este un roman despre călătoriile interioare care transformă și despre cum fericirea se găsește mai cu seamă în lucrurile simple. Mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult.

”Dacă pisicile ar dispărea din lume” este un alt roman în care o pisică este un personaj important. Este un roman emoționant despre viață, dragoste și înstrăinare scris de Genki Kawamura. Roman vândut în peste 2 milioane de exemplare, publicat în peste 20 de limbi, ecranizat în 2016 în Japonia și în curs de adaptare hollywoodiană, ”Dacă pisicile ar dispărea din lume” este o mică bijuterie de umanitate, plină de umor, deopotrivă luminoasă și melancolică.

Cartea e o poveste frumoasă, pe care toți ar trebui să o citim pentru a ne reaminti valorile adevărate ale vieții și semnificația lor.

Genki Kawamura s-a născut în 1979, la Yokohama, în Japonia. Scriitor și traducător, și-a făcut debutul cu acest roman, apărut în România la Editura Humanitas, în colecția Raftul Denisei.

Când Diavolul și un motan se întâlnesc în literatură urmează aproape sigur un târg și o lecție de viață. Motanul, pe nume Varză, este al unui tânăr poștaș care află că mai are foarte puțin de trăit, poate o zi, poate o săptămână. O ocazie pentru Diavol să intre în scenă, fluturându-i pe la nas un târg de nerefuzat: câte o zi de viață în plus, pentru câte un lucru care să dispară din lume. Romanul este o scrisoare de dragoste adresată vieții și lucrurilor care contează cu adevărat.

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și sălile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 9-17 Ludoteca: Luni-Vineri: 09-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Diana Manea - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente e-mail: diana.manea@onesti.ro