WikiSeniors – un proiect inedit în care au fost implicați seniorii care frecventează biblioteca din Onești
WikiSeniors este un proiect inedit dedicat seniorilor, organizat de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) anul acesta pentru prima dată, în colaborare cu biblioteci publice din România. Scopul proiectului este de a familiariza grupe de seniori cu noțiunile de bază ale procesului de editare pe Wikipedia, în vederea dezvoltării de abilități digitale și de evaluare a informațiilor.
Wikipedia e pentru voi! – Aceasta este deviza sub care am început să explorăm cea mai vastă enciclopedie digitală alături de cursanții seniori din Onești.
Putem defini Wikipedia drept o enciclopedie liberă online, cu acces gratuit, dezvoltată împreună cu voluntari și unde oricine poate crea și edita orice articol în orice moment, total sau numai parțial.
WikiSeniors este un proiect organizat în România de Wikimedians of Romania and Moldova User Group ca parte a grantului Editing Wikipedia Together – online free course for volunteers invested in community development and open access, finanțat de Fundația Wikimedia.
Anul acesta a avut loc prima ediție a WikiSeniors, în colaborare cu Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești și Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu. Cursul s-a desfășurat în două etape: 20-21 mai și 25-27 iunie, la Biblioteca Municipală din Onești.
Seniorii au parcurs cursul introductiv de editare pe Wikipedia, iar materialele de studiu au fost cursurile de editare realizate de Wikimedians of Romania and Moldova care pot fi accesate online gratuit. Informațiile oferite sunt orientative, minimale, adaptate după materiale existente în comunitatea de wikipediști a editorilor de Wikipedia, și sunt structurate pentru a încuraja noii editori să descopere singuri alte materiale utile de învățare.
Condițiile de participare au fost deținerea unor cunoștințe medii de utilizare a calculatorului și de navigare pe internet, crearea înainte de cursuri a unui cont de editor pe Wikipedia și disponibilitatea de a participa fizic la cursuri.
De ce ne-am dori să lucrăm împreună?
Simplu, pentru că suntem curioși să descoperim lucruri noi, ne dorim să transmitem informații pe teme de interes, avem șansa de a fi voluntari într-un proiect unic, să scriem despre teme care ne pasionează și suntem liberi să edităm, cu promisiunea că ceea ce scriem va fi citit de cât mai multă lume.
„Ca bibliotecar trebuie să ai curiozitatea și dorința de a învăța mereu lucruri noi, pe care să le dai mai departe cititorilor cu care interacționezi”, a spus managerul Bibliotecii din Onești, Ionuț Tenie.
„În ultimii ani am învățat să ne folosim de online și de tehnologie în activitatea noastră pentru a ține pasul cu lumea de astăzi. Bibliotecarii și bibliotecile sunt și trebuie să fie moderne și deschise. Cursul de editare Wikipedia a fost șansa noastră de a învăța ceva nou și de a contribui la cea mai mare enciclopedie online. A fost o experiență interesantă, care ne-a îmbogățit cunoștințele și cel mai important am reușit să creăm pagina bibliotecii noastre. A fost o muncă de echipă foarte frumoasă. Am învățat lucruri pe care le putem aplica pentru a crea și edita și alte pagini. Ne bucurăm că facem parte din echipa Wikipedia și ne dorim să facem lucruri interesante împreună.
Atelierele de editare Wikipedia le-au oferit seniorilor ocazia de a împărtăși cunoștințele lor și de a învăța lucruri noi, pe care nu le credeau posibile, în timp ce contribuie la un proiect important și se conectează cu o comunitate globală. Wikipedia au descoperit-o, în mod natural, navigând pe Internet. Cursul la care au participat a avut meritul de a le sistematiza informațiile despre această enciclopedie a mileniului 3. Au aflat cum se pot implica în dezvoltarea unor subiecte, începând cu corecturile gramaticale, traduceri, link-uri și transformarea de cioturi în articole. Au căpătat o mai mare încredere în informațiile obținute, motiv pentru care își doresc să continuăm colaborarea.” (Ionuț Tenie)
Instruirea cognitivă previne și contribuie la reducerea declinului cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă
Sănătatea cognitivă reprezintă abilitatea de a gândi, învăța și memora cu exactitate, pentru a putea îndeplini activitățile zilnice în mod corespunzător. Există mai mulți factori care pot perturba această stare, precum factorii genetici, mediul înconjurător sau stilul de viață, care pot contribui la un declin în ceea ce privește abilitățile cognitive și capacitatea de a efectua sarcinile zilnice, precum șofatul, facturile, lista de medicamente sau activitățile gospodărești. Chiar dacă factorii genetici nu pot fi controlați, multe elemente din stilul de viață pot fi schimbate sau manipulate benefic.
Instruirea cognitivă previne și contribuie la reducerea declinului cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă. Vorbim despre activități structurate menite să dezvolte memoria, funcțiile intelectuale și viteza de a procesa informațiile. De aceea, cursul de editare pentru seniori întrunește toate aceste deziderate și antrenează memoria, aducând beneficii participanților. Pe lângă aspectele tehnice, socializarea și construirea unui mediu pozitiv, încurajator stimulează comunicarea și oferă un feedback pozitiv.
În era inteligenței artificiale, susținem și promovăm progresul digital, pe deplin conștienți că nicio bază de date, oricât de complexă și meticulos elaborată, nu ar exista fără paginile scrise pe care să și le însușească. Cartea va continua să fie baza informației, metamorfozele virtuale ale unui avatar spre care tindem cu toții. Iar rezultatele noastre sunt mai mult decât semnificative: în cinci zile cât au însumat cele două sesiuni, editorii seniori debutanți, în număr de 13, au adus peste 560 de modificări gramaticale și au conectat pagini Wikipedia.
În cea de-a doua etapă a modulului de editare a fost creată pagina Wikipedia pentru Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești. În echipă, toți cursanții au participat la scrierea articolului conform normelor de editare.
Wikipedia este atât de vastă, încât orice editor va găsi întotdeauna subiecte de interes, o interfață prietenoasă care ține cont de preferințele fiecăruia și monitorizează cu exactitate progresul, încurajează și păstrează legătura dintre editor și articol, totul cu scopul de a conștientiza cât de mult contează o contribuție minoră într-un ocean de informații. (Wikimedians of Romania and Moldova; text trimis de Elena Damian)