Știți când este menționat, pentru prima dată, Oneștiul într-un document?
„Timpul șterge, dar știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut”. Nimic mai adevărat. Așa, prin îngăduința vremurilor, am aflat unde s-a menționat pentru prima dată Oneștiul.
Prima mențiune documentară a Oneștiului se află într-un act de danie din 14 decembrie 1458, din timpul lui Ștefan cel Mare. Iată un fragment din acest act: „Marușca, fata lui Andrieș Slujascul, giupâneasa lui Negrilă, dăruie mănăstirii Bistrița satele: gimătate din Slujești, unde a fost curtea tătânelui său și giumătate de moară…și la Maluri, amândouă cuturile, Oneștii și Lăbășeștii și fântâna Horgului, unde a fost mănăstirea tătânelui său, ca să-și facă pe locul acela prisacă.”
Documentele ne spun că Lăbășeștii era un sat pe teritoriul actual al Oneștiului, iar stăpânul Oneștiului era Andrieș Slujascul.
Actul de danie nu mai există din pricina uzurii fizice, însă el a fost transcris din slavonă la începutul secolului 20, astăzi existând numai copiile, suficiente, zicem noi, pentru a ne simți uniți cu rădăcinile orașului nostru.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei. (să pun poza cu documentul de atestare al Oneștiului)