Image Alt

Știi cum să faci diferența între o știre adevărată și una falsă?

Știi cum să faci diferența între o știre adevărată și una falsă?

Suntem bombardați din ce în ce mai mult de informații. Informații de tot felul, adevărate și neadevărate sau trunchiate din context, astfel încât să înțelegi doar ce se dorește de către cel care o transmite. Iată de ce, când vine vorba despre o informație, trebuie să fim nițel atenți. Cât din ea este veridic și cât se fabulează, rămâne să descoperim fiecare dintre noi atunci când citim o informație. Cele mai multe informații ne parvin din mass-media. Fie că citim ziare, auzim o știre la TV, fie că dăm, pur și simplu, scroll în mediul online printre articole, peste tot ne putem întâlni cu fake news (știri false).

Statisticile ne arată că cel mai mult accesăm informația din mediul online. Cu toții ne trăim o parte din viață și în acest mediu, așadar ne asumăm și riscul de a nu fi adevărat tot ce găsim în el.  Nu putem stopa fenomenul, dar putem face diferența între adevăr și minciună.

Așadar, cum faci diferența între o știre adevărată și una falsă?  De pildă, IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci) ne oferă câteva sfaturi pe care vrem să le împărtășim și cu voi.

  • Verifică sursa – nu te lăsa vrăjit de poveste, informează-te despre site, cine îl deține.
  • Citește toată știrea – tilurile pot fi capcane pentru a obține trafic; află întreaga poveste.
  • Caută autorul – informează-te despre autor. Este credibil? Există în realitate?
  • Ce dovezi există? – Caută și pe internet, vezi dacă informația oferită este susținută din alte surse.
  • Verifică data – unele publicații reiau știri vechi, irelevante pentru evenimentele curente.
  • Poate fi o glumă? – Dacă e gogonată, ar putea fi o satiră. Verifică sursa și autorul, ca să fii sigur.
  • Întreabă un expert – informează-te și la bibliotecă sau consultă un site specializat în verificarea faptelor. Și apropo de asta, uite un site care te poate ajuta în acest sens: www.factual.ro

O altă metodă de a cântări adevărul sau minciuna unei informații este de a inspecta poza articolului. Cum? Se face click dreapta pe o imagine din textul articolului și se caută imaginea cu Google. În acest moment putem afla și alte surse în care s-a scris despre informația pe care o verificăm, stabilind astfel mai ușor veridicitatea ei.

Cristina Zavatin, coordonatoare de programe a Centrului pentru Jurnalism Independent, spunea, la una din conferințele dumneaei, că atunci când vrem să deosebim o știre adevărată de una falsă, trebuie să cunoaștem că cea din urmă vine să trezească o emoție, pe când știrile adevărate vin să informeze. N-ar fi rău să ne gândim și la asta atunci când avem dubii legate de vreo informație.

Și dacă îți dorești să aprofundezi acest subiect de actualitate, „news”, te așteptăm la bibliotecă să studiezi în aces sens oferta noastră de carte.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente