Știți care este povestea Premiului Hugo pentru literatură?
Poate ai fi tentat, la prima vedere, să crezi că acest premiu are vreo legătură cu literatura franceză, dar nu!
Numele premiului este legat de Hugo Gernsback. Dar cine a fost acesta? Ei bine, a fost inventator, scriitor și publicist american de origine luxemburgheză, care s-a remarcat pentru publicațiile sale. Lui îi aparține și prima revistă de literatură științifico-fantastică în limba engleză, Amazing Stories, apărută în aprilie 1926.
De la el, Hugo Gernsback, „părintele științifico-fantasticului”, și-a luat numele Premiul Hugo care se acordă celor mai bune lucrări science-fiction sau fantasy de limbă engleză, precum și altor categorii, cum sunt fanzinele sau producțiile cinematografice apărute în anul precedent.
Numărul de categorii la care se acordă premiul a evoluat de-a lungul timpului, pe măsura diversificării domeniilor science-fiction. Astfel, premiul se acordă pentru: roman, nuvelă, povestire, carte non-ficțiune, prezentare dramatică, editor și artist profesional, semi-proză, fanzin, scriitor fan, artist fan.
Laureații sunt aleși pe baza voturilor membrilor Worldcon (World Science Fiction Convention), iar premiul se decernează în cadrul convențiilor anuale Worldcon.
Statueta Premiului Hugo a fost concepută de un fan science-fiction, Benedict Jablonski, care s-a inspirat după ornamentul în formă de rachetă de pe capota unui Oldsmobile 88. Soclul statuetei a fost conceput de Deb Koshiba.
În afara premiului propriu-zis, există și Premiile Retro-Hugo. Acest premii retrospective se decernează în cadrul unei Convenții Worldcon ce are loc la 50, 75 sau 100 de ani, după o Convenție care nu a acordat premiul. Odată atribuit, nu se mai pot acorda alte premii pentru anul în cauză.
Științifico-fantasticul, acest gen artistic prezent cu precădere în literatură și cinematografie, a cărui temă principală este impactul științei și tehnologiei asupra societății și persoanelor, este tot mai îndrăgit în ultimii ani, având un public serios și comunități de fani în toată lumea.
Așadar, dacă ești fan al genului SF, nu rata titlurile care poartă semnătura Premiului Hugo! Spuma SF trebuie să aibă o aromă aparte! Și ca să te convingi de asta, uite aici câteva titluri care au fost nominalizate sau premiate cu Premiului Hugo, și pe care le găsești și în biblioteca noastră:
- „Omul demolat” de Alfred Bester
- „Mașina eternității” de Mark Clifton
- „Stea dublă” de Robert A. Heinlein
- „Dune” de Frank Herbert
- „Halta” de D. Simak Clifford
- „Nemuritorul” de Roger Joseph Zelazny
- „Orașul ca un joc de șah” de John Brunner
- „Intersecția Einstein” de Samuel R. Delanay
- „Zeii înșiși” de Isaac Asimov
- „Lumea inversă” de Cristopher Priest
- „Inginerii Lumii inelare” de Larry Niven
- „Jocul lui Ender” de Orson Scott Card
- „Dans în oglindă” de Lois McMaster Bujold
- „Harry Potter” de K. Rowling
- „Zei americani” de Neil Gaiman
Lectură plăcută și cu folos!