Studiu rar donat Bibliotecii „Radu Rosetti” de academicianul Mihai Cimpoi
Oneștiul a fost pentru 3 zile gazda unui eveniment cultural de excepție: Reuniunile Culturale „Alecsandriada”. Aflat la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul a fost conceput și organizat de Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri” din Bacău, având ca perteneri Primăria și Consiliul Local ale municipiului Onești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” și Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România.
În această ediție, Reuniunile Culturale „Alecsandriada” au alăturat numelui Vasile Alecsandri și „Memoria locurilor – Onești, Borzești, Bogdana”, precum și celebrarea a 520 de ani de la înveșnicirea lui Ștefan cel Mare (1504).
Cea mai mare parte a evenimentului s-a desfășurat la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, una dintre cele mai importante biblioteci din țară la ora actuală, cum frumos spunea unul dintre invitații prezenți la eveniment.
Aula bibliotecii a fost spațiul care a reunit intelectuali de seamă a căror prelegeri au delectat publicul interesat de eveniment și temele acestuia.
Subiectul principal al reuniunilor culturale a fost Vasile Alecsandri, în jurul căruia s-au construit expuneri și discuții captivante. Pornind de la scrierea din 1929 a Mariei Bogdan (1857-1937), fiica lui Vasile Alecsandri, «Altădată (, ca) și astăzi/„Autrefois et aujourdʼhui”», au susținut prelegeri Dumitru Brăneanu, Mihai Botez (din Piatra Neamț), Ioan Nițu, scriitorii Ion Fercu, Petre Isachi, Gheorghe Iorga și președinta Fundației Naționale „G. Călinescu” – prof. dr. Emilia Boghiu. Aceste momente au fost completate extrem de atractiv de prezentarea unei expoziții de medalii „Vasile Alecsandri” din colecția medalistului Vilică Munteanu. Și cum era și firesc, pentru că oamenii mari ai literaturii nu se uită, în cadrul întâlnirii au fost evocați și cei doi istorici și critici literari, recent plecați în Eternitate, Nicolae Manolescu și Alex Ștefănescu.
Toate aceste momente au fost completate de un periplu la Bogdana unde s-a vizitat cel mai important așezământ monahal din județul Bacău, Mănăstirea Bogdana. De asemenea, la Borzești, la Biserica ștefaniană, ridicată de marele domnitor moldovean pe locul unde a existat celebrul Stejar din Borzești, s-a ținut o slujbă de pomenire și a fost depusă o coroană de flori la mormântul Mariei Bogdan, fiica lui Vasile Alecsandri.
Nu au lipsit din eveniment nici momentele artistice care au fost susținute de elevi ai Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, sub îndrumarea profesoarei Emilia Boghiu.
De asemenea s-a lansat și cartea „Activitatea lui Vasile Alecsandri pe tărâmul literaturii române” (teza de doctorat elaborată de Petre Dulfu; Cluj, 1881; traducere din limba maghiară de Ana-Maria Brezovszki în 2006; retipărită la Bacău de Editura Vasile Alecsandri și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, 2024 , prezentată de Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petru Dulfu” din Baia Mare.
În cadrul evenimentului s-au acordat și premiile naționale „Alecsandriada 2024”. Acestea au revenit scriitorilor Vasile Savin, Gheorghe Iorga, Doina Dabija și academicianului Mihai Cimpoi. Lui Teodor Ardelean i-a fost acordată diploma „Testimonium Laboris”, iar Societatea „Vasile Alecsandri” a bătut moneda „Marie G. Bogdan”, acordată unui mare număr de participanți la reuniune.
Ultima zi a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada” a fost rezervată Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”, de asemenea partener în desfășurarea evenimentului cultural. Aici a avut loc un moment special: In honorem C. Th. Ciobanu, scriitorul care a pus, în Onești, bazele Fundației Naționale „G. Călinescu”. Acest moment a devenit și data de la care, sala de proiecte culturale a Colegiului „Cantemir” poartă numele profesorului și scriitorului Constantin Th. Ciobanu. Întâlnirea a continuat cu proiecția „Poveștile Elenei” – film de Cecilia Moldovan, despre Vasile Alecsandri și Elena Negri.
Reuniunile Culturale „Alecsandriada” au fost un real câștig cultural pentru orașul Onești și istoria sa locală, pentru toți participanții la eveniment care au avut ocazia de a se întâlni cu oameni importanți, printre care trebuie să amintim pe academicianul Mihai Cimpoi și Doina Dabija de la Chișinău. Cu această ocazie, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” a primit de la academicianul Mihai Cimpoi un plan de studiu intitulat „Vasile Alecsandri și Basarabia”, document care se află acum în colecțiile bibliotecii oneștene și care poate fi consultat de oricine, oricând.
Comunicările, prezentate de o pleiadă valoroasă: cercetători, publiciști, scriitori, critici și istorici literari, profesori din învățământul universitar și preuniversitar, studenți, masteranzi, doctoranzi și muzeografi, au fost prezidate de conf. univ. dr. Ioan Dănilă – președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” din Bacău – care a făcut din acest eveniment cultural unul demn de marcat pe harta culturală a județului Bacău.