Image Alt

Știi care este povestea Premiului Pulitzer pentru literatură?

Știi care este povestea Premiului Pulitzer pentru literatură?

Cu siguranță ai auzit de Premiul Pulitzer și poate l-ai și zărit scris pe coperta vreunei cărți. Povestea lui începe în Statele Unite ale Americii și tot acolo se petrece și în zilele noastre.

Premiul poartă numele jurnalistului american de origine maghiară Joseph Pulitzer. Acesta s-a născut pe 10 aprilie 1847, la Macău, oraș situat pe Mureș (Austro-Ungaria).  La vârsta de 17 ani a fost găsit inapt pentru serviciul militar în armata austriacă. În cele din urmă se înrolează la Hamburg ca militar în armata SUA și va lupta de partea Statelor din Nord în Războiul civil american. După o serie de ocupații de ocazie ca hamal, chelner, devine în anul 1867 cetățean american.

În căutare de muncă va ajunge în St. Louis, Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. De aici începe succesul său în jurnalism. În 1873, când pleacă de la redacția ziarului, Pulitzer era deja editor și partener în proprietatea ziarului. O perioadă va fi și corespondent la ziarul „New York Sun”. În 1883 va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului, și care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Numele lui este legat și de ridicarea soclului Statuii Libertății din America. Pulitzer, printr-o propagandă reușită, va reuși să obțină fondurile necesare pentru construirea acestuia.

„În lupta de concurență, redacțiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun”, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, în anul 1890, la vârsta de 43 de ani, aproape orb.”

Pasionat de jurnalism și un veșnic apărător al libertății presei, Joseph Pulitzer, în anul 1982, donează bani pentru fondarea unei școli de jurnalistică, lucru care însă nu se realizează. De aceea, acesta lasă prin testament suma de două milioane de dolari pentru fondarea școlii de jurnalism, „School of Journalism“  și a unui premiu jurnalistic. La un an după moartea sa, în anul 1912 se înființează facultatea de jurnalistică „Columbia University”, iar din anul 1917 se decernează anual și premiul Pulitzer.

Premiile Pulitzer sunt acordate anual la 21 de categorii și fiecare câștigător primește un certificat și un premiu în numerar de 15.000 USD.

În ceea ce privește Premiul Pulitzer pentru literatură, acesta se acordă lucrării unui autor din Statele Unite, ce tratează, în mod preferabil, un subiect american și este publicată în anul calendaristic precedent. Din anul 1980, câștigătorul este ales dintr-un grup de trei finaliști.

În cursa pentru câștigarea premiului nu se iau în considerare automat toate lucrările aplicabile în mass-media, ci doar acele lucrări care au fost înscrise prin achitarea unei taxe de 75 USD, iar lucrările pot fi introduse în maximum două categorii.

Premiile Pulitzer rămân de referință pentru cultura Americii și, fără doar și poate, nu trec neobservate nici în lumea europeană.

Din universul cultural american, vă invităm în universul bibliotecii noastre unde puteți găsi și cărți merituoase datorită acestui Premiu Pulitzer.

Iată doar câteva titluri din lista celor premiate:

  • „Simpatizantul” de Viet Thanh Nguyen
  • „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee
  • „Balaurii raiului” de Carl Sagan
  • „Darul lui Humboldt” de Saul Bellow
  • „Baieții de la Nickel de Colson Whitehead
  • „Casa olandeză” de Ann Patchett
  • „Omul ilustrat” de Ray Bradbury
  • „Orele” de Michael Cunningham

 

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente