Image Alt

Lansare de carte „Penelul, pânza și culorile” semnată de Daniel Baciu

Lansare de carte „Penelul, pânza și culorile” semnată de Daniel Baciu

Joi, 21 septembrie, la ora 16, a avut loc la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” lansarea celui de-al 16-lea volum al scriitorului oneștean Daniel Baciu, intitulat „Penelul, pânza și culorile”. Activitatea s-a desfășurat pe platforma Google Meet, ca un duplex online între biblioteca noastră și Filiala „Dimitrie Cantemir” a Bibliotecii Metropolitane București.

Filiala „Cantemir” a Bibliotecii Metropolitane găzduiește, din anul 2016, cenaclul AntiM, al cărui conducător și inițiator este dl prof. Valentin Rădulescu, vechi și pasionat militant al culturii oneștene încă din anii de început ai urbei. Domnia sa a facilitat legătura dintre cele două instituții, iar lansările ultimelor sale volume s-au desfășurat ca întâlniri online între participanți din Onești și București, dar nu numai.

La evenimentul nostru și-au adus contribuția prin analize pertinente, interesante și aplicate, dna prof. dr. Camelia Obreja și dna prof. dr. Victoria Șerban, membre ale Cenaclului AntiM, dna conf. univ. dr. Sultana Avram  de la Sibiu, dna prof. Valica Dragu de la București, iar de la Onești au exprimat opinii dl profesor Valentin Rădulescu, dna profesoară Adina Mitroiu și dl profesor Ștefan Epure. Finalul i-a aparținut autorului, care a răspuns întrebărilor vorbitorilor. De un deosebit impact emoțional a fost atmosfera creată de elevele Colegiului Național „D. Cantemir”, Ilinca-Andreea Liciu-Paraschiv și Romina-Paula Pojoni, care au realizat în timp real lucrări de grafică și pictură ce au fost dăruite autorului la finalul evenimentului.

De ce? Pentru că, spre deosebire de celelalte volume ale domnului Baciu, acesta are ca fundal atmosfera secolului de aur al artei plastice Olandeze,  cu nenumărații săi pictori și gravori. Sub pana autorului, deghizat și el, spre delectarea cititorului, in pielea gravorului Jan Luyken, acești meșteri  ai penelului devin personaje ale unor întâmplări imaginare, care generează, la rândul lor, opere de artă cât se poate de reale. Pendularea narațiunii intre realitate si ficțiune i-a provocat pe lectorii cărții la incursiuni în creația plastică a maeștrilor olandezi, pentru a identifica tablourile pe care autorul le-a pus la baza fiecăruia dintre momentele de viață descrise în carte. Scriitorul confirmă ca demersul lor a reușit pe deplin!

Dacă ați devenit curioși, veniți la bibliotecă, unde puteți experimenta voi înșivă aceste provocări. Vă așteptăm!

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente