Image Alt

Greta: fata care schimbă lumea – Viviana Mazza

Greta: fata care schimbă lumea – Viviana Mazza

Greta, care, până nu de mult, era o adolescentă invizibilă și tăcută, prea mică pentru a conta, a devenit liderul unei mișcări cu răsunet la nivel mondial. Chiar dacă nu știe ce va face când va fi mare, un lucru e cert: va continua să lupte pentru ca ea și generația ei să aibă un viitor.

Greta Thunberg este o adolescentă suedeză, la fel de cunoscută astăzi precum o vedetă rock. Dar nu a fost întotdeauna așa. După vara lui 2018, când mai multe păduri au luat foc în țara ei, Greta – până atunci necunoscută – devine, în doar câteva luni, liderul unei MIȘCĂRI GLOBALE PENTRU MEDIU, la care participă milioane de fete și de băieți. În toamna lui 2018, a inițiat un protest în școala în care învață cerând reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă în vederea opririi schimbărilor climatice în curs. Adolescenții nu au făcut altceva decât să repete ceea ce, de mai mult timp, au avertizat specialiștii (fără a fi luați în seamă). Intergovernmental Panel on Climate Change, grupul de cercetători căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace în 2007, a prezis că, dacă nu se intervine rapid, până la sfârșitul secolului, temperature Terrei va crește cu 3-4 grade Celsius.

În vreme ce adulții nu reacționează, Greta și numeroșii ei colegi – încă foarte tineri pentru a se putea exprima prin vot sau pentru a lua o decizie în privința climei – se gândesc la destinul copiilor și nepoților lor, care vor trăi în această lume în anul 2100.

Vor să salveze lumea, vor un viitor pentru ei înșiși și pentru planetă, dar știu bine că au nevoie de ajutorul adulților ca să facă acest lucru și decid să-i trezească.

Lectură plăcută!

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente