Image Alt

Știți cine a creat sculptura din bronz de pe fațada spitalului municipal din Onești?

Știți cine a creat sculptura din bronz de pe fațada spitalului municipal din Onești?

Unele clădiri sunt valoroase, nu doar pentru rolul pe care îl joacă în comunitate, ci și pentru arhitectura sau „emblemele” pe care le poartă. Așa, de pildă, este și spitalul nostru municipal, dat în folosință în anul 1965 și a cărui arhitecți sunt Emilian Machedon, Alice Lepădatu, Silvia Granet și colaboratorul Victor Smighelscki.

Construcția pentru sănătate din Onești, cu o arhitectură simplă, este frumos completată de o sculptură din bronz. Sculptura, al cărei nume este „Maternitatea”, stă impozantă, de zeci de ani, deasupra uneia dintre intrările spitalului. Este emblema clădirii pe care am recunoaște-o oriunde am vedea-o, tocmai de aceea ne-am gândit să vă aducem o informație legată de creatorul ei.

Sculptura „Maternitatea” a fost creată de Ion Vlad, un nume de prestigiu în sculptura românească. În Onești mai există o lucrare de artă ce poartă semnătura sculptorului. Este vorba despre sculptura în piatră „Zimbrul” inaugurată în anul 1969 în parcul din fața gării din Onești și ulterior mutată în sensul giratoriu de la ieșirea din oraș, spre Adjud.

Sculptura care dă unicitate clădirii spitalului din Onești, reprezentând o mamă care stă aplecată cu grijă asupra pruncului ei, se înscrie, fără doar și poate, alături de alte creații valoroase ale sculptorului: Basorelieful de pe fațada Operei Naționale Române din București sau Statuia lui Mihai Eminescu din Paris.

Acestea sunt doar câteva informații legate de sculptura „Maternitate”de pe fațada spitalului din Onești și despre creatorul ei, Ion Vlad.

Dacă doriți să aflați mai multe despre subiectul postării de azi, vă așteptăm la bibliotecă. Secțiile bibliotecii noastre dețin documente elocvente despre acest subiect.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că”, rămâneţi sănătoşi şi curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente