Știți pentru ce a obținut orașul Onești, în anul 1973, premiul I pe țară?
Orașelul nostru, o spune istoria lui, nu noi, a cunoscut mai multe etape în dezvoltarea sa.
Apariția în Onești a primelor colonii pentru muncitori, în anul 1952, a însemnat și începerea construcției temeliilor primelor blocuri.
Treptat, pe cele două bulevarde, Oituz și Republicii se ridică blocuri noi, unități comerciale și de învățământ, spitalul, Casa de Cultură și Hotelul „Trotuș”.
Urmează apoi extinderea orașului, spre sud-vest, cu noi ansambluri de blocuri, deschiderea lucrărilor în cartierul Mărășești, cartierul Malu, se urbanizează cartierele Cuciur și Buhoci și mai târziu, după cum bine știți, apar blocurile din cartierele ANL.
O bună perioadă de timp, s-au alocat fonduri substanțiale pentru dezvoltarea orașului nostru, și mai ales pentru platforma industrială. O asemenea platformă avea nevoie de oameni calificați în domeniu, iată de ce orașul nostru a concentrat în perimetrul său, la acea vreme, un număr impresionant de intelectuali. Aceștia au contribuit serios la dezvoltarea orașului nostru, având sprijinul de necontestat al liderului României de atunci, Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Se zice că dezvoltarea orașului Onești „a fost un proiect personal al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, pe care îl legau amintirile tinereţii revoluţionare din zonă”. Una peste alta, orașul nostru, a cunoscut, în perioada liderului, o dezvoltare urbanistică de excepție. Această dezvoltare nu a rămas fără răsunet atunci.
În 1973, Oneștiul, reușește să obțină la întrecerea pentru buna gospodărire și înfrumusețare a localităților, Premiul I pe țară. Acest premiu este un ecou peste timp care va rămâne în istoria locală a orașului nostru și pe care am dorit să vi-l aducem în atenție.
Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că…”, rămâneţi sănătoşi şi curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.