Image Alt

Știați că Radu Rosetti a petrecut o parte din viața sa la Conacul din Caiuți?

Știați că Radu Rosetti a petrecut o parte din viața sa la Conacul din Caiuți?

În amintirile sale, Radu Rosetti relatează într-un stil concis, dar cuceritor, evenimente importante din istoria socială și politică a vremurilor sale, dar și aspecte interesante care privesc istoria noastră locală.

Așa aflăm că tatăl lui, Răducanu Rosetti a cumpărat de la frații săi Caiuțiul, “cu bani din moștenirea rămasă lui de la soția cea dintâi.”

Iată, așadar, cum se leagă localitatea Căiuți de numele lui Radu Rosetti. Până a locui la Căiuți, căci la conac trebuiau să se schimba coloanele de zidărie ale balconului de sus prin altele de fontă, ce aveau a fi aduse din străinătate, Radu Rosetti, împreună cu părinții și frații săi, a locuit o vreme la Pralea, “un sat pe moșia Căiuți” care fusese întemeiat de bunicul lui Radu Rosetti, hatmanul Ioniță Sturdza.

Mărturie a celor povestite de Radu Rosetti și împărtășite de noi astăzi cu voi, dragi prieteni, stă o fotografie din 1890 care îi imortalizează pe Radu Rosetti cu soția sa și copiii alături de guvernanta Misss Belbin, în fata Conacului de la Caiuți.

Mai multe detalii despre anii petrecuți de Radu Rosetti în Conacul de la Caiuți puteți afla din cărțile scrise de acesta și pe care biblioteca noastră vi le poate pune la dispoziție.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente