Image Alt

Știți povestea acestei fotografii, făcută în anul 1959, în Onești?

Știți povestea acestei fotografii, făcută în anul 1959, în Onești?

Dragi prieteni ai bibliotecii noastre, continuăm în cadrul rubricii „Știați că…?” să vă prezentăm documente care spun povești despre orașul nostru și oamenii lui.

Astăzi vă prezentăm o fotografie în „vârstă” de 63 de ani.

Cu un format de 16×12 cm, în alb-negru, fotografia relevă unul din momentele importante cu care se confrunta comunitatea din Oneștiul anului 1959. Informația care însoțește imaginea ne vorbește despre întălnirea dintre „Luchian Matei, contabil șef, care duce tratative cu un cetățean al Oneștiului Vechi pentru a-l determina să se mute din căsuța lui spre a se ataca lucrările de construcții pe acest teren; în dreapta este un gazetar de la Agerpress.”

Întâlnirea surprinsă în fotografie este una din multe altele care s-au consumat în acele timpuri ca urmare a Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 1635 care prevedea ca în regiunea Bacău, Raionul Târgu Ocna să se construiască Grupul Industrial Borzești și orașul muncitoresc aferent, Onești.

„Ca urmare a acestei hotărâri din anul 1952, încep să se construiască coloniile pentru muncitorii constructori și temeliile primelor blocuri.”

Istoria locală ne spune că orașul Onești s-a ridicat în șase etape. În prima etapă (1952- 1960) s-a construit pe vatra fostului sat Onești, cartierul Tineretului și Cașin, axat pe două bulevarde, b-dul Republicii și b-dul Oituz.”

Entuziasmul cu care se construia orașul îl regăsim în presa vremii anului 1959: „față de căsuțele vechi ale Oneștiului, noile blocuri sînt ca niște guliveri în țara piticilor”.

Așadar, fotografia înrămează în marginile ei  nu doar o fărâmă din Oneștiul care fremăta la acea vreme de noutate și schimbare, ci și un amalgam de sentimente care încercau să se așeze în forme noi de viață. Dacă aveți informații suplimentare despre imaginea din fotografie, ne-am bucura să le împărtășiți cu noi și cititorii noștri pentru a consolida memoria istoriei noastre locale.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?” , rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente