Image Alt

Cărți pe care mulți le încep cu entuziasm, dar le abandonează curând bosumflați

Cărți pe care mulți le încep cu entuziasm, dar le abandonează curând bosumflați

Herman Melville, prozator și poet american, profesor, marinar și inspector vamal a scris o poveste, care a rămas în istoria literaturii universale, despre o vânătoare de balene. ”Moby Dick” este cea mai cunoscută scriere a sa, care, deși nu s-a bucurat la început de prea mult succes, acum este considerată o operă importantă, o capodoperă a literaturii. Cu toate acestea, romanul se află pe lista acelor cărți despre care oamenii mint că le-au citit. Ori s-au apucat cu entuziasm de ele, dar nu au reușit să ajungă la final. E drept că ”Moby Dick” o fi ea o carte de aventură, dar nu este deloc ușoară. Este plină de simboluri, alegorii, informații despre vânătoarea de balene, geografie, istorie, religie. Are fraze lungi, îți trebuie timp și multă atenție să ajungi la final cu ”Moby Dick”.

Romanul povestește aventurile căpitanului Ahab, care pornește cu nava sa ”Pequod” prin apele Pacificului, în căutarea balenei, care în urmă cu mai mulți ani aproape l-a omorât. După multe aventuri, căpitanul Ahab ajunge față în față cu creatura marină, dar, din nou, întâlnirea se dovedește fatală. Corabia este distrusă, iar Ahab și aproape tot echipajul său își găsesc sfârșitul. Singurul supraviețuitor este Ishmael care  povestește întreaga pățanie pe mare. Romanul este considerat printre altele ”o alegorie menită să arate cum se dobândește înțelepciunea prin suferință”. Am putea considera că este cartea unei obsesii și a consecințelor ei distructive. Arată ce înseamnă de fapt răzbunarea sau că nu trebuie să îți măsori puterile cu forțele naturii. Are multe înțelesuri, poate de aceea este, așa cum spunea și D.H. Lawrence ”una din cele mai ciudate și mai minunate cărți din lume”.

O altă carte considerată o capodoperă, dar care se citește foarte greu, tocmai de aceea mulți nu ajung la final și o abandonează, este ”Ulise”, a scriitorului irlandez James Joyce. Cartea are în total aproximativ 265.000 de cuvinte dintr-un vocabular de 30.030 de cuvinte diferite, inclusiv nume proprii, pluraluri și diverse timpuri ale verbelor.

Romanul este la fel de greu de rezumat, precum este de citit, dar cei care au izbutit să ajungă la final spun că merită.

E greu de spus despre ce este vorba, pentru că nu ar surprinde prea bine despre ce este exact romanul. Pe scurt, ”Ulise” urmărește o zi la Dublin a unui evreu de vârstă mijlocie, Leonard Bloom. El este un fel de Ulise modern, rătăcind prin Dublin, asemenea personajului homeric.

”Ulise” este mai mult despre cuvinte, este despre felul în care este spus. ”Modern Library” a pus pe primul loc în lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză din secolul al XX-lea. Se spune că această poveste este probabil apogeul experimentării modernismului cu ceea ce poate fi creat prin limbaj. Poate toate acestea vă dau curaj chiar să citți această carte sau să o reluați.

Noi vă așteptăm la bibliotecă să le împrumutați. Avem mai multe exemplare, asă că nu vă faceți griji, le găsiți la noi. 🙂

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente