Image Alt

Știți câte ceva despre stema orașului nostru, Onești?

Știți câte ceva despre stema orașului nostru, Onești?

Tot ce există pe lumea asta are un rost și nimic nu e întâmplător. Vremurile trec odată cu oamenii, dar locurile păstrează urmele amândurora.

Dincolo de poveștile adevărate care pot descrie un loc, mai există CEVA care cu ajutorul unor imagini, în puține cuvinte sau chiar deloc, poate face același lucru. Acest rol prețios îi revine stemei. Ce reprezintă ea?

Conform enciclopediei libere Wikipedia, stema reprezintă ansamblul semnelor distinctive și simbolice care alcătuiesc blazonul unei persoane, instituții, localități, provincii sau unui stat exprimând atributele și/sau elementele ce privesc istoria sau originea.

Și pornind de aici pe urmele întâmplărilor din istoria noastră locală, am ajuns la stemele orașului nostru.

Să pornim de la vechea stemă a orașului Onești, pe când acesta se numea Gheorghe-Gheorghiu-Dej.

Ce reprezenta stema socialistă? –  „Un scut cu câmp roșu, conturat în negru, în formă de cărămizi; în stânga apar în argintiu, două coloane și un rezervor, specifice industriei petrochimice, iar în dreapta, doi stâlpi de înaltă tensiune, în auriu; la baza acestei reprezentări se găsesc două ramuri de stejar, încrucișate și o săgeată cu vârful în sus, totul în auriu. În partea centrală a stemei este așezat un scut mai mic având stema Republicii Socialiste România pe un fond format în partea stângă de steagul partidului, iar în dreapta de steagul țării. Denumirea municipiului este înscrisă cu litere de aur pe o eșarfă roșie, în afara scutului și anume la baza acestuia.”

Cum poate știți deja, stema actuală a Municipiului Onești constă în Stejarul din Borzești care face referire la o legendă din copilăria lui Ștefan cel Mare și 5 turnuri, în partea superioară, care simbolizează faptul că Oneștiul este municipiu de rangul II.

Așa cum „o imagine valorează cât o mie de cuvinte” și o stemă poate povesti, cu doar câteva simboluri, o întreagă istorie.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că”, rămâneţi sănătoşi şi curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente