Image Alt

Duel cărților: Primo Levi, scriitorul și chimistul

Duel cărților: Primo Levi, scriitorul și chimistul

În ultima zi a lunii iulie din anul 1919, în Torino, Italia, se năștea într-o familie de evrei liberali Primo Levi, scriitorul și chimistul.

Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este ”Mai este oare acesta un om?”. O autobiografie în care povestește din ororile Holocaustului. Zece luni a petrecut Primo Levi în lagărul morții, unde a fost martorul unor cruzimi care îți strâng stomacul. Așa cum spunea și Philip Roth ”acest chimist firav și plin de modestie s-a străduit să-și amintească în mod sistematic infernul nazist, să-l înțeleagă și să-l redea într-o proză lucidă, fără prețiozități.”

”Cum am arătat și vom mai arăta, așa se prezenta viața ambiguă a lagărului. În aceste condiții aspre, ținuți la fund, au trăit mulți oameni din zilele noastre, dar fiecare pentru un răstimp relativ scurt; de aceea, se ridică poate întrebare dacă merită cu adevărat și dacă este bine să rămână vreo amintire despre această neobișnuită condiție umană.”

Romanul lui Levi a apărut în anul 1947 și deși la început nu s-a bucurat de mare succes, ulterior a devenit una din cele mai cunoscute cărți ale sale, o cronică a cruzimii sistematice și a supraviețuirii miraculoase.

Cartea asta este ca un drum pe care cititorul îl face spre una din cele mai mari suferințe pe care o poate îndura un om. Și după drumul acesta, la final, rămâne întrebare din titlu: cine a îndurat toate acestea, mai este oare acesta un om?

După ce a revenit din lagăr Primo Levi și-a continuat  munca de chimist, pentru care se pregătise. Pentru că și chimia are povestea ei în anul 1975 Levi publică ”Sistemul periodic”.

Volumul reunește 21 de proze scurte purtând numele câte unui element chimic: azot, carbon, uraniu, argint, aur, plumb, crom, etc.

Cartea a fost declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată în care Primo Levi îmbină în cel mai încântător și mai elegant mod autobiografia și memoriile cu meditația științifică și filozofia umanistă.

”Chimia i-a dat formă vieții sale, a definit-o, iar la Auschwitz chiar i-a salvat viața. Într-un final, chimia va fi absolut tot: viața însăși. Sistemul periodic e o carte pe care lumea o va citi și în anul 2085.”

În 1987 pe 11 aprilie Primo Levi se stinge din viață, căzând în gol în casa scărilor de la etajul al treilea al locuinței sale. Unii dintre biografii săi sunt de părere că scriitorul s-a sinucis, date fiind episoadele de depresie prin care a trecut. Alții în schimb au contestat acest lucru pentru că nu s-a găsit nici un bilet care să explice gestul său, iar un chimist ar fi căutat alte metode mai sigure și mai simple să își pună capăt vieții.

Primo Levi rămâne unul dintre numele de prestigiu ale literaturii italiene din secolul trecut. Scriitorul și chimistul.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente