Image Alt

”Laboratorul DaDa” a fost deschis astăzi la biblioteca Rosetti. Copiii au făcut poeme interesante după rețeta lui Tristan Tzara

”Laboratorul DaDa” a fost deschis astăzi la biblioteca Rosetti. Copiii au făcut poeme interesante după rețeta lui Tristan Tzara

”Luați un ziar.
Luați o pereche de foarfeci.
Alegeți din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreți să o dați poeziei voastre.
Decupați articolul.
Tăiați cu grijă toate cuvintele care formează articolul și puneți toate aceste articole într-un săculeț.
Agitați-l încetișor.
Scoateți cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veți extrage.
Copiați-le cuviincios. Poezia vă va semăna.
Și iată-vă un scriitor infinit de original și înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deși poate neînțeleasă de oamenii vulgari.”

Demult, Tristan Tzara ne-a lăsat această rețetă de făcut poeme dadaiste. Am păstrat-o cu mare grijă și ne-am gândit că ar fi interesant să sărbătorim la biblioteca Rosetti, în acest fel, Ziua Internațională a Poeziei: alături de copii să construim poeme în stil DaDa.

Și așa am deschis, pe 21 martie, ”Laboratorul DaDa”, amenajat în Spațiul Multifuncțional al bibliotecii, unde alături de elevii clasei a IV-a și doamna învățătoare Irina Andronache, de la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu”, am construit poeme.

Nerăbdători, copiii s-au apucat de decupat articole și cuvinte din articole, pe care le-au lipit la întâmplare. Doar că aceste cuvinte au o putere a lor și deși puse la întâmplare, ele se potrivesc atât de bine. Și totul capătă un sens. Am putea spune că în ”Laboratorul DaDa” este ceva magic.

 

 

Copiii s-au amuzat și s-au mirat de ce poeme au reușit să construiască având la îndemână ziare, foarfece, lipici și o imaginație liberă.

Prin acest proiect ne-am dorit să îi apropiem pe copii de poezie, să îi încurajăm să creadă în ei și în ceea ce construiesc.

De asemenea, această activitate ne ajută să promovăm scriitorii născuți în județul Bacău, să îi apropiem pe copii de lectură, literatură și bibliotecă.

21 martie a fost declarată de UNESCO în anul 1999 Ziua Internațională a Poeziei – o recunoaștere că oamenii de litere și de cultură din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Cuma fost ziua noastră DaDa, puteți vedea în Galeria Foto:

 

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente