Image Alt

Ferrante sau Starnone? Duelul cărților: ”Zilele abandonului” vs. ”Noduri”

Ferrante sau Starnone? Duelul cărților: ”Zilele abandonului” vs. ”Noduri”

Elena Ferrante este un pseudonim, credem noi, al unei autoare. A lansat mai multe cărți în italiană, iar din anul 2014, când au început să fie traduse operele sale în limba engleză, tot mai mulți au început să se întrebe cine este de fapt Elena Ferrante. Nimeni nu a văzut-o sau auzit-o.

Domenico Starnone este un autor, scenarist și jurnalist italian. Cărțile sale sunt scrise în stilul Elenei Ferrante, astfel că foarte mulți au crezut să el este cel care scrie sub acest pseudonim. Evident, autorul a negat toate acestea în nenumărate rânduri.

Romanele pe care vrem să vi le prezentăm astăzi sunt foarte sensibile și emoționante. Sunt despre iubire și despre momentul dureros când iubirea dispare. Și când dispare ce rămâne?

Subiectul și povestea personajelor din cele două cărți seamănă foarte mult.

Domenico Starnone ne spune povestea relației dintre Aldo și Vanda. S-au căsătorit de tineri, doar că viața s-a schimbat și ei s-au schimbat. Aldo o părăsește pe Vanda pentru Lidia.

Vanda rămâne cu copiii și multe întrbări cărora nu le găsește răspunsul. O furie neputincioasă o cuprinde și se luptă să se mențină la suprafață.

”Dacă tu ai uitat, distinse domn, îți amintesc eu: sunt soția ta. Știu că acum, brusc, te incomodează, deși odată îți plăcea”, așa începe romanul Noduri, care poate fi considerat o meditație profundă asupra căsniciei.

Titlul nu este întâmplător. El arată că  odată rupt ceva, putem reînnoda și să o luăm de la capăt. Doar că rămâne pentru totdeanua nodul.

Domenico Starnone ne oferă o poveste emoționantă și intensă, povestea unei evadări, a unei întoarceri, povestea tuturor eșecurilor, cele care par insurmontabile și cele care ne însoțesc o viață întreagă. ”Noduri” este un roman provocator și fascinant despre căsnicie și familie, scris de unul dintre cei mai de succes autori italieni contemporani.

Romanul Elenei Ferrante, ”Zilele abandonului”, ne spune o poveste la fel de emoționată. A Olgăi, care trece printr-o criză și al cărui Univers se fărâmă pas cu pas. Olga era căsătorită cu Mario, care la fel ca Aldo, din romanul lui Starnone, o părăsește după vârsta de 30 de ani, pentru o femeie mai tânără. Și ea rămâne cu multe întrebări fără răspuns și doi copii de care trebuie să aibă grijă în continuare, deși simte că viața sa s-a sfârșit.

Plecarea soțului o trăiește ca pe un iad personal. Olga se desprinde dureros de realitate, făcând o obsesie din a înțelege de ce soțul ei a încetat s-o iubească și a lăsat-o în urmă pentru o femeie mult mai tânără, după cincisprezece ani de căsnicie.

”Într-o zi de aprilie, imediat după prânz, soțul meu m-a anunțat că vrea să mă părăsească. A făcut-o în timp ce strângeam împreună masa, copiii se ciondăneau ca de obicei în cealaltă cameră, câinele visa mârâind lângă calorifer”,  așa începe romanul Elenei Ferrante, bestseller în Italia timp de aproape un an. Cartea descrie încercarea unei femei părăsite de a găsi, după luni de furie, îndoieli, autocompătimire și disperare, o cale de a-și depăși suferința și de a-și construi o nouă viață.

Cu pasaje de o intensitate amețitoare, sunt șanse mari ca cele două romane să vă cucerească. Vă așteptăm la bibliotecă să împrumutați cărțile.

 

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente