Image Alt

ZICI 2022: Am citit împreună de Ziua Internațională a Cititului Împreună

ZICI 2022: Am citit împreună de Ziua Internațională a Cititului Împreună

Și anul acesta la Biblioteca Rosetti s-a sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună. ZICI este un eveniment global, la care participă milioane de oameni și este organizată în fiecare an, în luna februarie. În toată lumea, anual, la începutul lunii februarie, bibliotecari, profesori, învățători, educatori, părinți, bunici, citesc povești copiilor, cu voce tare.

Această inițiativă aparține organizației LitWorld, fondată în anul 2007, și are ca scop celebrarea cuvintelor și poveștilor în rândul copiilor și tinerilor.

Anul acesta alături de elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu” Onești, înv. Irina Georgeta Andronache, am citit din ”Pinguinii domnului Popper” și am încercat să ne imaginăm cum ar fi să ne trezim și noi cu un pinguin în fața ușii. Cum ar fi viața cu un astfel de animăluț de casă?

Am învățat cum să scriem o poveste, să ne imaginăm tot felul de situații și evident, să căutăm și soluții.

Cărțile au ceva magic, iar ziua de astăzi a fost magică.

Și dacă tot am vorbit despre pinguini și cum să scriem o poveste, la final copiii și-au confecționat propriul pinguini, i-au dat un nume și mai departe vor inventa o poveste în care el va fi personajul principal.

Cititul cu voce tare este o strategie utilizată în antrenarea abilităților lingvistice. Există mai multe cercetări care evidențiază implicațiile cititului cu voce tare și dezvoltarea vocabularului la preșcolari și la școlari.

Dezvoltarea volumului vocabularului reprezintă un element atât de comprehensiunea textului citit, cât și pentru dezvoltarea abilităților de citire.

Cititul poate asigura o eficientă baie lingvistică copiilor, poate asigura creșterea variabilităților contextelor de comunicare, precum și învățarea schematizată a cuvintelor.

Cititul cu voce tare sau cititul împreună contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor încă de la cele mai fragede vârste, precum și la dezvoltarea vocabularului.

Evenimentul a avut loc la Ludoteca bibliotecii, acolo unde este și Spațiul PrimoHub – spațiu comunitar pentru copii și părinți dotat de Centrul Step by Step.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente