Image Alt

Știați că academicianul Grigore Moisil a fost în 1970 la Onești?

Știați că academicianul Grigore Moisil a fost în 1970 la Onești?

Poate unele nume își aleg oamenii, așa cum unele clădiri își caută cu ardoare un nume care să le reprezinte.

Cercetând colecțiile speciale ale bibliotecii noastre, am dat peste câteva fotografii alb negru care compun o scurtă poveste pe care vrem să v-o spunem astăzi.

Pentru aceia dintre voi care nu știu cine a fost Grigore Moisil, am cules noi doar câteva informații.

„Grigore Constantin Moisil, născut în 10 ianuarie 1906, la Tulcea și decedat în 21 mai 1973, la Ottawa, Canada, a fost un matematician român, considerat părintele informaticii românești în urma inventării circuitelor electronice tristabile, și datorită contribuțiilor sale în pregătirea profesională a primilor informaticieni din România.”

Motivul, pentru care vă reamintim astăzi de personalitatea sa, este cel legat de numele academicianului pe care unul din liceele onștene îl poartă, Liceul „Grigore Moisil ” din Onești.

Povestea începe în anul 1969 când, la inițiativa lui Grigore Moisil, ia naștere la Onești o Societate Științifică şi Cultural-Artistică a elevilor și profesorilor.

Societatea organiza diverse sesiuni de referate și comunicări științifice pentru disciplinele care se studiau, la acea vreme, în unitățile de învățământ românești.

Evenimentul educativ-cultural, de o amploare majoră pentru acea vreme, se deschidea la Casa de Cultură din Onești, iar sesiunile, pe secțiuni, se desfășurau în spațiile din liceele oneștene.

Elevi din toată țara se întâlneau la Onești pentru a participa la aceste sesiuni și a-și prezenta lucrările.  Aceste lucrări erau jurizate de profesori universitari și apoi  desigur, cele mai bune, erau premiate.

Toată această mișcare educativă a elevilor și profesorilor din țară nu a rămas fără ecou.

După moartea academicianului Grigore Moisil, Liceul Industrial nr. 1 din Onești îi va purta numele și va primi, prin generozitatea dnei Viorica Moisil, o donație de obiecte și documente care au aparținut lui Grigore Moisil.

Din această poveste, când Oneștiul era anual  km 0 al acestei incursiuni în universul cunoașterii, vă oferim câteva dintre fotografiile pe care biblioteca noastră le deține. Ele încadrează nu doar întâmplările unor ani trecuți din istoria noastră locală, ci și mărturia unor povești care s-au petrecut în realitate la Onești.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica ,,Ştiaţi că”, rămâneţi sănătoşi şi curioşi să descoperiţi lumea şi tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente