Image Alt

Știați că în 1962, marele scriitor și critic literar, George Călinescu a trecut prin Onești și a dedicat câteva rânduri orașului nostru?

Știați că în 1962, marele scriitor și critic literar, George Călinescu a trecut prin Onești și a dedicat câteva rânduri orașului nostru?

Fiecare oraș are amintiri și ele scriu biografia lui.

Amintirile deși tăcute, pot vorbi despre multe întâmplări. Ele sunt ingredientele cu ajutorul cărora se pot spune povești despre locuri, oameni și faptele lor.

Cu toate că aparțin trecutului și de cele mai multe ori nasc nostalgii, amintirile pot oferi, chiar și în prezent, clipe frumoase prin rememorarea lor.

De aceea, astăzi, am ales să vă aducem în atenție o întâmplare frumoasă din istoria noastră locală. Aceasta se referă la anul 1962.

În acest an, scriitorul, criticul și istoricul literar George Călinescu trece prin Onești. Cu ce ocazie? Ei bine, scriitorul făcea o călătorie prin Moldova în scopul de a-i studia pe scriitorii clasici români, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Costache Negri și alții.

În cadrul acestei călătorii, George Călinescu nu doar că trece prin Onești, dar și scrie câteva rânduri pentru orașul nostru.

Iată care sunt ele: „La Onești dai de un spectacol paradoxal. Blocuri, clădiri imense, trotuare, se construiesc simultan. Ultimul bloc a fost turnat în beton cu ajutorul cofrajelor glisante, în 8 zile. Unde este orașul locuit? Dăm de el și trebuie să spun că este încântător. Blocurile, cu mai multe etaje, vopsite în alb, în gri, într-un albastru delicat, cu ușoare variațiuni în detalii (cu bande în altă nuanță între etaje, fără bandă) sunt distribuite, sau pe străzi, sau cu spatele pe un fel de ulicioare cu un singur trotuar, care dau grațioase perspective. Nicăieri la ferestre cutii de conserve drept ghivece, totul impecabil. Apartamentele încântătoare și luminoase, apă, nu caldă ci fierbinte, în permanență. Magazine mari, toate mărfurile posibile.”

Așadar, așa arăta orașul Onești, în anul 1962, prin ochii marelui critic literar George Călinescu.

Credem că nu e puțin lucru să avem o astfel de mărturie, de aceea am ales să v-o relatăm astăzi.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente