Image Alt

Știți povestea „sticlei” de la Onești?

Știți povestea „sticlei” de la Onești?

Orice îndeletnicire are un început și cu timpul, începuturile se transformă în  „a fost o dată”…

Așa a fost odată la Onești o fabrică de sticlă. Poate nu ați uitat-o și încă vă amintiți de ea și de cei care munceau acolo. Cum a ajuns „sticla” pe meleagurile noastre, vă vom povesti în articolul de astăzi al rubricii Știați că…”

Presa vremii ne povestește că, în octombrie 1969, au poposit la Onești câțiva meșteri sticlari atrași de mirajul Platformei Petrochimice din Onești! Aceasta atrăgea ca un magnet oameni de prin toată țara care doreau o viață mai bună.

Sticlarii, puțini la număr și veniți de prin părțile Transilvaniei, erau frați sau rude apropiate ale unui tânăr cunoscut sub numele de „maistru Boboc”. Aceștia, împreună, au înființat sub firma Întreprinderii de Industrie Locală Târgu-Ocna, un atelier de sticlărie. Aici a început povestea „sticlei” din zona noastră.

Ghemotocul de sticlă incandescentă din vârful vergelei de oțel și-a găsit locul în orașul nostru, pe atunci Gheorghe-Gheorghiu-Dej, în cadrul Întreprinderii de industrie locală „Perchiu”. Aici se transforma sticla în diverse obiecte de artizanat: pești, coșulețe și vaze. Cu toții am avut măcar unul dintre aceste obiecte. Îl cunoaștem foarte bine și ne amintește, inevitabil, de copilăria noastră și tinerețea părinților noștri.

Fabrica de sticlă din orașul nostru, a atras la vremea respectivă mulți tineri, de prin împrejurimi, care au devenit în scurt timp partizani ai meseriei.

Industria sticlei „comuniste” a poposit la Onești până în anul 1992, când, așa cum bine știți, s-a demolat, în locul ei construindu-se Supermarketul Lidl.

Iată doar un crâmpei din istoria noastră locală și din fabrica de sticlă care, prin produsele exportate, făcea cunoscut peste hotare orașul Onești.

Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente