ZIUA DE 25 OCTOMBRIE
Bătălia de la Carei și data de 25 Octombrie, a rămas întipărită în sufletele noastre, ca zi în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
La 25 Octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie, au degajat la Carei, ultima brazdă de pământ românesc, aflată sub ocupație horthystă, încununând astfel lupta și jertfa zecilor de mii de combatanți, pentru eliberarea Ardealului.
Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 43.492 km, ocupat prin Dictatul de la Viena, refăcându-se în partea de vest, adevăratele hotare de stat ale României. În cursul luptelor, au fost eliberate 872 de localități, între care 8 orașe.
Acesta a fost unul din obiectivele strategice naționale, relizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România și Puterile Aliate,încheiat la 10 feb. 1947.
La începutul celui de-al doilea război mondial, armata română, dispunea de 8301 piese de artilerie, din care 2160 artilerie ușoară, 492 artilerie grea, 200 artilerie antitanc, 4758 artilerie regimentară și 691 artilerie antiaeriană.
Unitățile de artilerie erau împărțite în: artileria de armată, artileria de corp de armată și artileria divizionară.
Artileria de armată ( a armatelor 1, 3 și 4) era formată din divizioane de artilerie independente hipo. Jumătate erau înzestrate cu tunuri vechi, iar cealaltă jumătate cu piese de artilerie mai performante: obuziere Skoda md.1934, cal. 150 mm și tunuri Schneider md.1913, cal. 105 mm. Fiecare armată dispunea și de un divizion antitanc independent moto, înzestrat cu tunuri Schneider md.1936/40 cal. 47 mm.
Pentru eliberarea orașului Carei a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din corpul 6 armată, care urma să nimicească inamicul din zona orașului, în timp ce Corpul 2 al Armatei, împreună cu Divizia 9 Infanterie, aveau să atace de la sud rezistența inamicului din Carei.
Divizionul 2 artilerie din cadrul Armatei a 4-a transilvane, a avut un rol decisiv în precedenta zilei de 25 octombrie, când după un foc de aprox. 3 ore, a reușit să destabilizeze liniile inamicului, permițând Diviziei 9 Infanterie, să ocupe pe data de 25 octombrie orașul Carei.
Armata Română a contribuit prin sânge și lacrimi la reconstrucția hotarului firesc al patriei, pe care a jurat s-o apere și s-o păzească.
Este Ziua Armatei, a celor care au știut dintodeauna să apere această Țară și acest Neam!