Image Alt

Cum este corect? (2)

Cum este corect? (2)

”Mai ne vedem”, ”ca și turist”, ”ca să vă înscrieți” sunt greșeli gramaticale pe care le întâlnim în limba română, tocmai de aceea am pregătit un nou articol cu explicații și exemple din seria ”cum este corect?”.

 

”Mai… Ne mai”

Adverbul ”mai” stă înotdeauna lângă verb. Dacă există deja alte elemente care stau de regulă lângă verb, de exemplu pronume personale neaccentuate în cazul acuzativ sau în dativ ori verbe auxiliare, adverbul ”mai” intervine între aceste elemente și verb, și ocupă poziția cea mai apropiată de verb.

Poate mai ne vedem. – este greșit.

Poate ne mai vedem. – este corect.

 

”Ca să”

”Ca să” poate fi folosit numai pentru a introduce o propoziție subordonată circumstanțială de scop. În cazul tuturor celorlalte subordonate completive sau circumstanțiale, conjuncția ”să” nu trebuie înlocuită prin ”ca să”. Elemente ”ca” și ”să” pot apărea însă disociate, în diferite tipuri de subordonare: Nu vreau ca Ion afle de greșeala pe care am făcut-o.

Dacă vreți ca să vă înscrieți. – este greșit.

Dacă vreți să vă înscrieți. – este corect.

 

”Ca și”

Conjuncția ”și” nu trebuie utilizată pentru a evita o cacofonie. ”Și” se poate alătura lui ”ca” numai în cazul în care acesta este folosit pentru a exprima comparația: A luat aceeași notă la teză ca și mine.

Este greșit să folosim ”ca și” pentru a arăta calitatea: Ca și turist, am vizitat multe locuri.

Pentru a evita cacofonia putem apela la alte mijloace și expresii.

Sperăm că aceste exemple v-au lămurit și veți evita ușor aceste greșeli gramaticale.

 

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: ÎnchisFiliala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente