Știați că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești este monument istoric și că în cimitirul său își doarme somnul veșnic fiica scriitorului Vasile Alecsandri?
Uneori se spune că locurile își aleg oamenii și întâmplările deopotrivă. Adevărat sau nu, tot ce ne înconjoară face cumva parte și din noi, cei care ne plimbăm pașii prin locurile în care trăim.
De aceea, astăzi, am ales să vă vorbim despre Biserica „Adormirea Macii Domnului” din Borzești care se află pe lista monumentelor istorice din Județul Bacău sub codul BC_II-m_A-00797.
Aflată la doar câțiva kilometri de orașul Onești, biserica este ortodoxă și a fost ctitorită de Ștefan cel Mare împreună cu fiul său cel mare Alexandru.
Construcția ei a început la 12 octombrie 1493 și s-a terminat în 1494, primind hramul „Adormirea Maicii Domnului” păstrat și în prezent.
Masa altarului se află chiar pe locul unde a fost stejarul din Borzești, a cărui legendă, cu siguranță o știți. Afectată de cutremurele timpului, biserica păstrează astăzi doar pictura originală a catapeteasmei. Clădirea masivă, înaltă, din piatră, în formă de navă, cu ziduri groase de 1,50 m, fără turlă și fără pridvor se poate observa destul de ușor de la șosea.
Biserica din Borzești nu este doar monument istoric, ci și loc de rugăciune pentru credincioșii din apropiere și nu numai.
În incinta bisericii funcţionează Muzeul de Cultură şi Artă Religioasă, înfiinţat în anul 1994, cu un patrimoniu cultural important: icoane, obiecte de cult şi cărţi vechi religioase (secolele XVII-XIX), iar la sud de biserică se află mormântul fiicei scriitorului Vasile Alecsandri, Maria Bogdan (8 noiembrie 1857-16 decembrie 1937).
Iată un loc important unde istoria conservă povești despre oameni mari și întâmplări asemenea.
Vă invităm să le descoperiți vizitând biserica pe care v-am prezentat-o astăzi sau răsfoind câteva cărți valoroase pe care biblioteca noastră le deține. De pildă:
- „Frescă și istorie. Borzești”
- „Mănăstirile și schiturile României” pas cu pas, vol 2: Mitropolia Moldovei și a Bucovinei” de Vasile Dumitrache
- „Borzesci și Ștefan cel Mare” de Riria A Xenopol, A Vlahuță, C.I. Istrati, D. Bolintineanu…
- „Borzești: ctitoria lui Ștefan cel Mare și Sfânt” de Victor Marinovici, Maria Dohotaru
- „Biserica și Podul din Borzesci” de C. I. Istrati
Până la o nouă întâlnire cu rubrica „Știați că…?”, rămâneți sănătoși și curioși să descoperiți lumea și tainele ei.