Image Alt

Dezacordul între subiect și predicat

Dezacordul între subiect și predicat

În limba vorbită se fac destul de frecvent dezacorduri între subiect și predicat. De exemplu: Gala Premiilor Nobel au loc în Norvegia. Aici, din grabă, sperăm noi, s-a strecurat o greșeală. Verbul ar trebui acordat cu ”gala”, nu cu ”premiile”. Corect este: Gala Premiilor Nobel are loc în Norvegia. Verbul cu funcția de predicat trebuie să fie la singular, deoarece subiectul (”gala”) este la singular.

Verbul cu funcția de predicat se acordă cu subiectul în număr și persoană, iar numele predicativ se acordă cu subiectul în gen și număr.

Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de dezacorduri, pe care vă dorim să le evitați:

  1. acordul prin atracție cu alt element din propoziție: acordul se face cu alt element din cauza apropierii sale în enunț.

Numărul imigranților care vin acum sunt la cel mai scăzut nivel.

Corect este: Numărul imigranților care vin acum este la cel mai scăzut nivel. În această propoziție subiectul este substantivul ”număr”, iar ”imigranților” este un atribut. Prin urmare, predicatul ar fi trebuit să fie la singular, la fel ca substantivul ”număr”. Acordul s-a făcut greșit cu atributul pentru că în propoziție este mai aproape de predicat.

 

2. acordul după înțeles, la plural, deși subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular.

Presa străină vin aici mai mult sau mai puțin ocazional.

În această propoziție acordul este greșit. Substantivul ”presă” are înțeles colectiv, se referă la mai multe persoane, însă verbul predicat trebuie utilizat la singular, deoarece substantivul este la singular.

 

3. verbul este acordat în mod greșit la plural, deoarece un alt component al propoziției este considerat de vorbitor ca fiind o parte a unui subiect multiplu:

De exemplu: La cimitir au venit și fiul jurnalistului, Andrei Iucinu, însoțit de mama acestuia, Emilia Iucinu, și de avocatul lor. 

Corect este ”a venit” nu ”au venit”, deoarece în această propoziție subiectul este substantivul ”fiul”, iar substantivele ”mama” și ”avocatul” sunt subordonate adjectivului participal însoțit. Propoziția nu are un subiect multiplu, ci unul simplu.

Sperăm să vă fie de folos aceste exemple și să faceți corect acordul subiectului cu predicatul în propoziție.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente