Image Alt

Cum aflăm forma corectă a cuvintelor?

Cum aflăm forma corectă a cuvintelor?

Pentru a cunoaște forma corectă a cuvintelor, trebuie să consultăm dicționarele. Singurul dicționar din care aflăm forma corectă actuală a cuvintelor este ”Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române”, pe scurt DOOM.

Acest dicționar ne ajută atunci când avem nelămuriri.

Din DOOM aflăm că este corect președinție, nu președenție. Substantivul președinție este derivat de la președinte, cu ”i”, nu de la președente cu ”e”.

De asemenea, aflăm că este corect poliomielită, nu poliomelită. Numele bolii conține silabele ”-mi-e”, ca și în limba franceză, de unde limba noastră l-a împrumutat.

Este corect identificare, nu indentificare. Prima silabă a cuvintelor identificare, a identifica, identificat, identitate, este ” i”, nu ”in”.

Corect este descongestionare, nu decongestionare. Cuvântul a descongestiona este format din ”des-” și verbul a congestiona.

Pe faleză la Constanța este un cazinou, nu un cazino. Forma corectă a cuvântului în limba română este cu ”-ou”, nu cu ”-o”, așa cum se întâmplă și în cazul altor substantive precum: bibelou, birou, bistrou, cargou, lingou, depou, tangou.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă în cele 868 de pagini cât are DOOM-ul, găsiți tot ce nu știți cum se scrie și pronunță corect.

Vă așteptăm la Sala de lectură când aveți nevoie să studiați DOOM-ul.

Program cu publicul Sediul central: Secțiile de împrumut și salile de lectură: Luni-Vineri – 9-17 Secția de Internet: Luni-Vineri: 8-16 Ludoteca: Luni-Vineri: 10-17 Sâmbăta și Duminica: Închis Filiala „Cosânzeana”: Luni-Vineri: 8-16 Sâmbăta și Duminica: Închis

Sediul central: B-dul Oituz 13A - Onești
Filiala Cosânzeana: B-dul Republicii 43 - Onești
(Parterul Școlii Gimnaziale George Călinescu, Corp B)

Telefoane:
Secretariat 0234 312202
Director 0234 324099
Filiala Cosânzeana 0234 317327

Persoane de contact
Ionuț Tenie - Director
Doina Bruma - Șef serviciu Relatii cu publicul, catalogare documente